EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Šta se dogodi na Skajpu – ostaje na Skajpu

Aprila prošle godine, 23-godišnja studentkinja iz Kanade, Kjan Liu, ćaskala je preko video linka sa prijateljicom u Kini. Iznenada, neko je zakucao na njena vrata u Torontu i ona je izašla iz vidokruga veb-kamere da bi otvorila.

Prijateljica s druge strane linije užasnuta je posmatrala kako nepoznat čovek prilazi Kjan i počinje borba. Ubrzo, veza je prekinuta.

Nekoliko sati kasnije, polugolo beživotno telo Kjan Liu pronađeno je u njenoj sobi u studentskom domu Univerziteta Jork u Torontu.

Brajan Dikson, 30-godišnji student koji je živeo u susedstvu, kasnije je uhapšen zbog tog zločina i očekuje početak suđenja.

S obzirom na cifru od 560 miliona registrovanih korisnika, nije preterano čudno da se preko Skajpa dešavaju i zločini pred svedocima.

Stručnjak za Skajp Martin Džidiz kaže za BBC da korisnici provedu mesečno više minuta na Skajpu, nego što je ukupna mesečna minutaža svih međunarodnih telefonskih poziva.

„HD audio kvalitet na Skajpu pruža osećaj da je osoba s kojom pričate s vama. To je ono što ljudi žele, osećaj bliskosti“, kaže on.

Skajp je najpoznatiji i najveći VoIP (voice over internet protocol) provajder na svetu, ali tu su i Ooma, Viber, Viatalk…

U novembru, britanski trgovac Edrijan Roland umro je u Indiji. List „Dejli mejl“ izvestio je da je on počinio samoubistvo dok je njegova devojka sve gledala uživo, na Skajpu, iz Engleske.

Istražitelji zahvaljujući Skajpu u slučajevima „kriminala uživo“ imaju svedoke, ali ne i zapis samog događaja.

Oktobra 2010, hitna pomoć je pozvana u stan u Oslu, gde su pronašli 20-mesečnu devojčicu čija je majka tvrdila da je beba slučajno upala u kantu vode. Dete je umrlo dan kasnije. Godinu dana kasnije, majka – Jasmin Šodri – promenila je priču i kaže da je namerno držala dete pod vodom pošto je njen dečko u Velikoj Britaniji – Amaz Kureši – rekao da je to dobar način da je disciplinuje.

Tužilac Kristin Rasdal kaže za BBC: „On nije uhapšen, ali je ispitan kao osumnjičeni. Potvrdio je da je bio svedok događaja preko Skajpa, ali ne i da je potapanje deteta bilo njegova ideja. Nažalost, ne postoji nikakav zapis šta se tog dana dogodilo na Skajpu.“

Džidiz objašnjava: „Skajp je samo deo softvera i isto kao što ne očekujete da internet pamti svaku igricu koju igrate, ne možete da očekujete ni da Skajp memoriše vaše razgovore. Možda ima nekih forenzičkih tragova na kompjuteru s kojeg je razgovor obavljen, delići memorije koji su sačuvani u ‘kešu’, ali malo je verovatno da se mogu pronaći dokazi o onome što je rečeno ili napisano.“

Korisnici mogu da snimaju razgovore preko Skajpa, ali za to moraju da plate dodatni softver. Takvim softverom omogućava se snimanje do 15 minuta razgovora.

Ipak, u većini slučajeva, ako ste svedok nečega na Skajpu – bez obzira koju vrstu veb-kamere koristite – neće ostati video dokazi koji će potvrditi vašu priču.

Baš ovo odsustvo forenzičkih tragova čini VoIP protokole zanimljivim za neke grupe.

Skajp je postao uobičajeno mesto za poslovne „sastanke“ i video konferencije i u šoubiznisu.

Godine 2009, pojavili su se izveštaji da su organizovane kriminalne grupe u Milanu, trgovci oružjem i drogom i krugovi koji se bave organizovanjem prostitucije, koristili Skajp da bi „prešli“ istražitelje koji su, u rok službe, prisluškivali njihove telefone.

Džidiz kaže da je način šifrovanja Skajpa doneo „fundamentalnu promenu u raspodeli moći između vlasti i običnih ljudi“, pošto vlasti ne mogu ni da prate ni da prisluškuju VoIP pozive.

U tome bi moglo da se krije i objašnjenje zašto Indija, Kina i Saudijska Arabija prete da će zabraniti Skajp i slične servise.

I druge zemlje rado bi da imaju moć da „presreću“ razgovore preko tih protokola, najčešće objašnjavajući da je prisluškivanje u skladu sa zakonom – sredstvo za borbu protiv terorizma.

Ipak, Skajp tim pritiscima još uvek odoleva.

Izvor: TANJUG

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije