EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Šta na internetu možeš da uradiš za tvoj auto

Ako ste ljubitelj automobila koji voli da učestvuje u raspravama na forumima ili da se upoznaje sa najnovijim modelima, na raspolaganju imate mnogo sajtova. Ipak, za one koji automobile koriste samo za prevoz do cilja, izbor i nije neki.

Guliver/Getty Images

Forumi se uglavnom dele po auto brendovima i ne deluju previše gostoljubivo vozačima koje Google pretraga dovede do njih. Rasprave uvek deluju previše stručno da bi običan vozač na njima zatražio savet, bez straha da će ispasti neznalica.

Informativni sajtovi najčešće sadrže podatke koji se tiču razvoja industrije i prate pojavljivanje novih modela. Ni to ne pomaže običnim vozačima da saznaju zašto im se iznenada upalilia neka lampica na instrument tabli, ili gde mogu najpovoljnije da kupe brisače za predstojeće jesenje kiše.

Na sreću, polako se pojavljuju domaći internet servisi koji vam mogu pomoći da rešite konkretno pitanjne u vezi sa vašim automobilom.

Iskustva i saveti vlasnika
Prilično mlad ali i veoma zanimljiv sajt za vlasnike automobila svih marki je MojaGaraža. Reč je o društvenoj mreži za vlasnike automobila ali i za one koji planiraju da to postanu.

MojaGaraža povezana je sa Facebookom tako da svi korisnici koji imaju profil na najvećoj društvenoj mreži jednim klikom postaju članovi Garaže.

Iz velike baze modela možete odabrati automobil koji imate, želite da kupite ili koji ste vozili. Tokom sasvim jednostavnog i kratkog procesa virtuelnog “parkiranja” koriscnici daju ocenu svom automobilu i opisuju svoje utiske tokom vožnje.

Vaše ocene, iskustva i problemi prikazuju se i ostalim korisnicima sajta slično News Feedu na Facebooku, koji zatim mogu da ostave komentar, postave pitanje ili da traže savet od vas.

Ova komunikacija nije ograničena samo na članove MojeGaraže jer sve diskusije možete postavljati i na vaš Facebook profil i tako uključiti i Facebook zajednicu. Na primer ako razmišljate da kupite nov automobil možete jednim klikom potražiti savet prijatelja na Fcaebooku. Vaše pitanje pojaviće se opremljeno fotografijom i kratkim opisom modela.

Kao bonus, članovi MojeGaraže mogu da se svima na Facebooku pohvale svojom mašinom, nikada se ne zna kada će neka ljubiteljka automobila da naiđe.

Za desetak dana u MojuGaražu učlanilo se nekoliko hiljada ljudi pa je zanimljivo gledati ko šta vozi i kakva su mu iskustva.

Gume
Iza dugačke adrese www.internet-prodaja-guma.com stoji sajt preko kojeg, sasvim očigledno, možete naručiti gume za vaš automobil. Potrebno je da se registrujete i da unesete adresu za isporuku.

Pretraživač guma prilično je detaljan i u njega ne morate unositi podatke u koje niste sigurni. Ako ne znate koje su vam gume potrebne, najbolje je da izađete do vašeg auta i da prepišete njihove dimenzije.

Na sajtu ne postoji mogućnost da vi upišete koji automobil vozite i da se automatski pojavi adekvatna guma za njega.

Rezultati pretrage jasno su poređani, a cena gume vidno je istaknuta. Kada dlučite koju gumu ćete kupiti, u nekoliko klikova čitav proces kupovine ubrzo je doveden do kraja. Postoji nekoliko načina za plaćanje.

Zanimljivo je da je administrator online prodavnice guma jedna dama, pa ko bude imao problema sa naručivanjem može da očekuje njenu pomoć.

Rok isporuke je od dva do pet dana od trenutka kada je vaša uplata evidentirana. Pored cene gume, plaćate i nadoknadu za transport koja iznosi 118 dinara po gumi.

Gume koje vam stignu na kućnu adresu ipak morate da montirate kod vulkanizera pa računajte i na taj trošak i na to da ćete gume vi morati da odnesete do servisa.

Akumulatori
Sa hladnijim vremenom stižu i problemi sa akumulatorima. Što su niže temperature to je veća verovatnoća da će vas dotrajali akumulator jednog jutra izneveriti.

Battery centar nudi veoma lak način da kupite akumulator za vaš auto. Potrebno je da znate ko je proizvođač vašeg automobila, koji je model i koja je snaga motora u konjskim snagama. Ovaj poslednji podatak veoma je važan jer od njega često zavisi kapacitet akumulatora.

U rezulatima pretrage pojaviće vam se i broj artikla i marka akumulatora ali i cena. Klikom na akumulator koji vam najviše odgovara obavljate naručivanje.

Akumulator možete platiti pouzećem (platite kuriru prilikom isporuke), uplatom na račun, karticama ili da lično preuzmite proizvod i platite na licu mesta, u radnji.

Baza podataka na sajtu ne sadrži sve najnovije modele automobila. Ukoliko imate savremeniji automobil, budite oprezni jer nestručna zamena akumulatora može da dovede do ozbiljnih problema sa kompjuterskom jedinicom.

Sve i svašta za automobil
Jedan od najvećih lanaca prodavnica auto delova u našoj zemlji, AP Sport, ima svoju internet prodavnicu. Ovaj sajt je poput supermarketa za vozače. Možete naručiti brisače, kozmetiku, ulje, nove pakete prve pomoći, krovne nosače ali i one komplikovane delove poput amortizera, delova za motor i menjač. Registracija je, naravno, obavezna.

Asortiman delova za italijanske automobile malo je veći nego za ostale, ali delova ima za sve. Pretraga je prilično jednostavna: po kategorijama delova, po proizvođačima a možete izabrati model vašeg automobila i listati delove koji mu odgovaraju.

Naručena roba se uz fiskalni račun isporučuje na adresu kupca. Plaćanje je u gotovini, službi koja vrši isporuku robe. Za svaku isporuku robe u vrednosti preko 3.000 dinara, kupac ne plaća troškove transporta.

Prodaja ili kupovina
Kada vaš automobil dođe u fazu da nijedan od navedenih sajtova ne može da mu pomogne, uvek ga možete oglasiti na Polovnim automobilima. O istom trošku, možda pronađete i novog ljubimca.

Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije