EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

UZO – najpopularnije Grčko piće

Uzo se ne proizvodi nigde u svetu osim u Grčkoj. Uzo je 100% grčki proizvod i Grčko je nacionalno piće. U svakom gradu ali i selu u Grčkoj postoji uzerija, specijalizovana radnja za prodaju uza, a istovremeno i kafić gde su svi dobrodošli da probaju i uživaju u uzu. Uzo je najpopularnije piće u Grčkoj i postoji 7000 licenciranih proizvođača.

Uzo je glavni izvozni proizvod Grčke.

Uzo se pravi preciznom kombinacijom grožđa, trava i bobica. Počinje pravljenjem destilovanog pića od grožđa a onda dobija posebne karakteristike dodavanjem trava i drugih sastojaka uključujući anis, korijander, karanfilić, slatki koren, mentu… Ovakva mešavina kuva se u bakarnom kazanu.
Predestilisana tečnost se hladi, stoji nekoliko meseci i dolazi na jačinu oko 40vol%.

Najčešce se služi kao aperitiv, ali se pije i za vreme jela.

Kada se u uzo doda voda postaje mlečno beo. Razlog tome su ulja anisa koja su u alkoholu rastvorena, ali sa smanjenjem sadržaja alkohola ulja prelaze u beličaste kristale koji su neprozirni pa zamućuju ovu mešavinu.

Smatra se da se najbolji uzo proizvodi na ostrvu Lezbos.

Grci ce Vam reći da je ispijanje uza umetnost ili način života. Uzo sam po sebi predstavlja grčki način razmišljanja, kome je osnova optimizam, svakodnevno vežbanje filozofije i radost življenja.

Takođe reći će Vam da pazite s kim pijete, jer u lošem društvu, uzo loše utiče na onog ko ga pije. Ključ za bezbedno ispijanje uza u većim količinama, pored pravog društva, leži i u pravom mezetluku. Ono Vas čuva od prejakog dejstva alkohola i omogućava Vam da sedite i pijete polako satima, u smirenom stanju u kome će Vam sve biti po volji a život izgledati lepši. Meze uz uzo može biti sve od salate, mesa, povrća, slanih sardela, slatkiša, ćevapa, sira, sveže ribe ili šta god drugo. Bitno je da se uzo pije polako.

Ne preporučuje se preterano hrabro ponašanje kada je uzo u pitanju!! Uvek ga razblažite vodom, dobiće mlečno belu boju, i posebno blag ukus. Dobar savet je i da ne dodate odmah celu količinu vode, već da lagano dosipate kako pijuckate.

Ne zna se kada je počela destilacija uza, mada se veruje da potiče iz staro grčkih vremena i misli se da mu je postojbina ostrvo Lezbos.

Izvor: rakiabar.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije