EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Pod terorom lepote

Modne zapovesti, kao što su vitkost, lepota, zategnuto telo i ispeglano lice, mogu izazvati psihičke poremećaje kod mladih žena.

Svakog dana u proseku izgovorimo 13 primedbi na račun svog izgleda: očajno izgledam, noge su mi predebeli, ala je celulit navalio na mene… Većina žena veruje da su neuspešne ako nisu u skladu sa savremenim idealima lepote. Trka za „savršenim“ telom danas je postala imperativ koji je teško preživeti.

Trpimo teror lepote

Postoji nekoliko modnih zapovesti u savremenom svetu zbog kojih sve više žena ima problem da prihvati sopstveno telo. Prvi je vitkost, drugi lepota, treći zategnuto telo, četvrti lice bez bora i znakova starenja. Sa svih strana bombardovani smo savetima na temu kako da budemo lepi, mladi, zdravi, a kao dodatni stimulans dolaze reklame s „boginjama lepote“, koje su najčešće rezultat kompjuterske obrade snimaka.

Međutim, to u prosečnoj mladoj ženi stvara veliki pritisak i nesvesnu potrebu za savršenim izgledom. S jedne strane svesna je da je to u realnosti nemoguće, ali na emocionalnom nivou očekuje da liči na idealne slike koje je okružuju.

Nekad je zdravo i nezdravo

Takođe, postoji i imperativ zdravog života i zdrave ishrane, koji nas može zaštititi od mnogih teških bolesti. Međutim, danas se pojam zdravlja i lepote često izjednačavaju, pa je zato važno razlučiti šta je stvarno dobro za naš organizam, a šta za lepotu, jer ono što je dobro za lepotu može da naruši zdravlje.

Treba se hraniti zdravo i živeti zdravo, ali svako preterivanje može da bude štetno. Vežbanje do iznemoglosti i uzdržavanje od određene vrste hrane može da iscrpi organizam i izazove osećaj uskraćenosti i nezadovoljstva. Zdravo je ponekad pojesti i nešto nezdravo.

Izbegavanje emocija

Loš doživljaj sopstvenog tela može da ukazuje i na neki drugi problem sa kojim nam je teško da izađemo na kraj. Tada nezadovoljstvo usmeravamo na telo jer nam se čini da nad njim imamo bolju kontrolu nego nad osećanjima. Kada briga o izgledu postane opsesivna, dobro je obratiti se psihoterapeutu. On nam može pomoći da prevaziđemo pogrešna uverenja o svom telu i da ih polako menjamo.

U zdravom duhu lepo telo

Slika o sopstvenom telu razvija se od rođenja i neodvojiv je deo celokupne slike o sebi. Kao i u svemu ostalom, fizički i psihološki plan međusobno su povezani, pa doživljaj sopstvenog tela boji celokupnu sliku koju imamo o sebi i igra važnu ulogu u razvoju našeg identiteta.

Izvor: vesti-online.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije