EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Najbolji saveti kako da uštedite gorivo

Ukoliko se spremate na put svojim četvortočkašem morate uzeti u obzir osnovne postulate štedljive vožnje, ali i nastaviti da ih upražnjavate u svojoj svakodnevnoj vozačkoj rutini. Štedljiva vožnja se nameće kao jedina alternativa održavanja troškova vožnje koliko je to moguće prihvatljivim.

Korišćenjem štedljivih tehnika vožnje ćete postati sigurniji vozač, vašem automobilu produžićete vek trajanja, a bićete i opušteniji.

Skinite nogu s gasa!

Ako vam je imperativ da uštedite na gorivu potrudite se da vozite ispod ograničenja. Umesto 130 km/h na autoputu vozite 100 km/h, umesto 80 km/h ograničite brzinu na 60 km/, a gde je dopušteno 60 km/h vozite 50 km/h. Bićete malo sporiji, ali rezultati po pitanju potrošnje neće izostati.

Bez naglih reakcija

Zaboravite na nagle reakcije. Održavajte razmak sa vozilima ispred vas, i gledajte da postepeno ubrzavate i kočite. Poželjno bi bilo da koristite tempomat kako biste održavali brzinu konstantnom, nastojite da održavate obrtaje motora na 2.000 za dizelaše i 2.500 obrtaja za benzince.

Aerodinamičnost

Ukoliko imate krovni nosač koji ne koristite obavezno ga skinite. Kada vozite sa otvorenim prozorom i dosegnete brzinu od 50km/h, zatvorite ga! Tako vaš automobil biva aerodinamičniji, pa samim tim troši manje goriva.

Lakši automobil – manja potrošnja

Lakši automobili troše manje, zato izbacite iz svog automobila nepotrebnu opremu, alat koji ne koristite i sav onaj krš koji svi nakupimo vremenom i nikako da ga se rešimo.

Pritisak u gumama

Što češće proveravajte pritisak u gumama. Osim što je nesigurna, vožnja na pneumaticima s niskim pritiskom vazduha ujedno čini vaš automobil rastrošnijim. Podatke o pritisku za vaš tip guma možete pronaći u knjižici vašeg vozila ili na unutrašnjoj strani vozačkih vrata, kao i na benzinskim pumpama.

Pravilno održavanje

Morate biti svesni da automobili koji nisu uredno i pravilno održavani imaju veću potrošnju goriva. Redovno menjajte delove na vašem automobilu.

Ugasite motor na semaforu

Ukoliko biste na semaforu, ili u koloni, mogli da stojite duže od jedne minute ugasite motor. Isplatiće vam se.

Smanjite doživljaj s klimom

Korišćenje klima uređaja, u zavisnosti od opterećenosti sistema, koštaće vas i do pola litre goriva na svakih sto kilometara. Umesto klime povremeno koristite običnu ventilaciju.

Pratite potrošnju

Dobri rezultati predstavljaju najbolju motivaciju, a kako biste uvideli prednosti štedljivih tehnika svaki put prilikom punjenja rezervoara resetujte brojčanik kilometara. Tako ćete najbolje da uvidite koliko kilometara više uspevate da pređete veštinama štedljive vožnje. Sigurno ćete se prijatno iznenaditi.

Izvor: Smedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije