EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

The Who

The Who je engleska rok grupa koja se proslavila početkom šezdesetih godina i do danas važi za jednu od najvećih rok grupa svih vremena.

Osnovana 1962.godine ovo je jedna od retkih rok grupa koja traje skoro pet decenija, jednako popularna kao i na početku.

Poznati po vrlo dinamičnim i neobuzdanim koncertima, kao i po misaonoj i umetničkoj muzici, članovi grupe su takođe poznati i kao pioniri roka, popularišući, pod vođstvom Pita Taunsenda novu gitarističku tehniku moćnih akorda.

 my generation

Njihovi najraniji albumi sa kratkim agresivnim pop pesmama, Taunsendove prepoznatljive gitarističke solo deonice, eksplozivni bubnjarski doprinos Kita Muna, kao i stalno vraćanje tematici mladalačkog buntovništva i romantičarke nesigurnosti najznačajniji su doprinos nastanku pank roka.

Grupa je u svojim počecima bila poznata po autodestruktivnim nastupima na kojima su, kako se koncert približavao kraju, uništavali svoje instrumente (u čemu su prednjačili ozloglašeni i neukrotivi bubnjar Mun i Taunsend, čije će razbijanje gitare o tvucnike i o pod bine, postati jedno od opštih mesta rokenrol ikonografije).

won’t get fooled again

Možda je malo poznato da su u periodu od 1962.godine do 1969.  imali veoma mnogo koncerata, u proseku i do 200 godisnje. U periodu kada nisu imali koncert, snimali su u studiju, pa zato važe za jedan od najaktivnijih rok bendova tog vremena.

 behind blue eyes

Imali su dva perioda neaktivnosti od 1983. do 1988. i od 1990.do 1995.

Grupa The Who se nalazi na 8.mestu top liste kablovske televizije VH1’s  „100 najvećih hard roc umetnika“, a na 9. mestu liste „100 najvećih rokenrol umetnika“ iste televizije.

 baba o ‘riley

Ukoliko vam se dopala muzika TV serije CSI, taj zvuk koji ne može da ne bude zapažen pripada ovom bendu,za koji su inače i nagrađeni.

Od mod rokera, preko rok opere, do hard rokera – grupa The Who, je po mišljenju mnogih, najozbiljniji kandidat za titulu Najvećeg rokenrol benda na svetu!

Izvor: vikipedia.org (Turizam za vas i nas)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije