EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

The Eagles

Eagles su američki rock sastav koji je na vrhuncu popularnosti bio 1970-ih godina.                                                                                                     

 Pet singlova i četiri albuma na vrhu top lista čine ih jednima od najuspešnijih muzičara tog vremena, a dva albuma, „Their Greatest Hits 1971-1975″ i „Hotel California“, dospela su među deset naprodavanijih muzičkih albuma svih vremena. Grupa je, s preko 100 miliona kopija svojih albuma, u potpunosti komercijalizovala rock muziku.

Eagles su osnovala četiri muzičara okupljena u Los Angelesu, koji su u najveći grad Kalifornije došli iz unutrašnjosti Sjedinjenih Država i koji su u sviet rocka ušli kao članovi različitih sastava. 

U proleće 1971. Frey i Henley angažovani su u prateći sastav Linde Ronstadt, dok su Meisner i Leadon pozvani za potrebe letne turneje. Tokom turneje njih četvorica svirali su zajedno na samo jednom koncertu, ali se njihova zajednička svirka pojavila na sledećem albumu Linde Ronstadt, koji je izašao početkom sledeće godine. No, i taj jedan zajednički nastup bio je dovoljan da se rodi ideja o osnivanju samostalnog sastava. 

Dogovorili su se da band ponese ime „Eagles“ (Orlovi). U Engleskoj snimaju svoju prvu ploču koja ulazi u“Top 20″, a već nakon godinu i po postala je zlatna.

Pesma „Take It Easy“ postaje njihov zaštitni znak i obavezan deo svakog koncerta. Spoj countryja s kalifornijskim surf rockom i usavršavanje bluegrass ritmova stopljenih u nežne balade i mekane pop zvuke koje govore o vezama, automobilima i lutanjima su im već u samom startu doneli prepoznatljivost i veliki broj obožavalaca.

wikipedia.orgČetvrti album, nazvan „One Of These Days“ sniman je u studijima u Miamiju i Los Angelesu, a izašao je  1975. godine. Reflektovao je privatni život mladih Amerikanaca i razočaranje stanovništva Sjedinjenih Država političkim zbivanjima sredinom sedamdesetih.

Album je isti mesec kada je izašao postao zlatan, a uz dvie „Grammy“ nominacije, za album godine i singl godine („Lyin’ Eyes“), osvojili su statuu za istu pesmu u kategoriji najbolje pop interpretacije.

Grupa je krenula na veliku svetsku turneju, počevši sa Sjedinjenim Državama i Evropom, da bi krajem godine usledio šok: nezadovoljan monopolom koji su imali Henley i Frey na pisanje pesama, Bernie Leadon ih je napustio. Zamenjen je Joem Walshem usred turneje, koji je sastavu dao dodatnog hard-rock zvuk.

Njihov peti album je dotakao teme nevinosti, zavisnosti o drogama, smrti, iskušenja, teme površnih ljubavnih veza, razvoda, američke ekspanzije i američkog sna. Članovi sastava su album opisali kao metaforu propadanja Amerike u materijalizam i dekadenciju. Singlovi „Hotel California“ i „New Kid In Town“ stigli su do broja jedan, dok jeAlbum je dotakao teme nevinosti, ovisnosti o drogama, smrti, iskušenja, teme površnih ljubavnih veza, razvoda, američke ekspanzije i američkog sna. Članovi sastava su album opisali kao metaforu propadanja Amerike u materijalizam i dekadenciju. Singlovi „Hotel California“ i „New Kid In Town“ stigli su do broja jedan, dok je „Life In The Fast Lane“ ušao u „Top 20″. „Hotel California“ dobio je „Grammy“ za singl godine i bio nominiran za pjesmu godine, dok je ploča bila nominirana za album godine i za pop dostignuće 1977.ušao u „Top 20″. „Hotel California“ dobio je „Grammy“ za singl godine i bio nominovan za pesmu godine, dok je ploča bila nominovana za album godine i za pop dostignuće 1977.

Godine 1980. „Eagles“ su bili na velikoj američkoj turneji, koja je dovela do raspada grupe iste godine, iako je njihov kraj zvanično objavljen tek u 1982

Godine 1994. grupa se ponovo okupila. 2007. „Eagles“ su izdali prvi studijski album nakon 28 godina, „Long Road Out Of Eden„. Kako se i očekivalo, album je postao No 1 u SAD-u, Velikoj BritanijiAustralijiNovom Zelandu, Holandiji i Norveškoj.

Don Henley je objavio da je ovo ujedno i poslednji album „Eaglesa“ te da grupa više neće snimati nove materijale.

Izvor: wikipedia.org (Turizam za vas i nas)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije