EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Smokie

Smokie je engleski rok bend iz BradfordYorkshire,najpopularnija tokom 1970-ih godina.

 Bend je osnovan 1964.godine kao studentski bend, menjajući često nazive, a prvi koncert imali su u Birkenshaw školi 1965.godine.

Grupa 1968. godine menja naziv u The Elizabethans na sugestiju tadašnjeg menadžera Mark Jordana i postaje potpuno profesionalna, sa više angažmana i zarade, a prvi TV nastup imali su u decembru iste godine.

1973. na nagovor novog menadžera, bend nevoljno menja još jednom naziv u Smokie kao i svoj dotadašnji imidž. Sledeće godine snimaju nov album i 1975. kreću na svoju prvu turneju.

22. septembra 1975. snimaju svoj drugi album sa nesto mekšim zvukom, akustičnom gitarom  i prepoznatljivim vokalom koji postaje njihov zaštitni znak. Pesma „If You Think You Know How to Love Me“ je postala veliki hit u mnogim evropskim zemljama, što pravi veliki preokret u njihovoj karijeri.

Pesme  „Something’s Been Making Me Blue“, „Wild Wild Angels“ i „I’ll Meet You at Midnight“ posebno su se dopale mlađim slušaocima.

Ipak, največi uspeh i popularnost bendu donosi hit pesma “ Living Next Door to Alice “ objavljena u novembru 1976. gidine i tada oni postaju evropske zvezde sa prodajom albuma u milionskom tiražu i rasprodatom turnejom. Naredna dva albuma,  Bright Lights & Back Alleys (1977) i The Montreux Album (1978 )postižu takođe veliki uspeh.

Na vrhuncu uspeha, bend snima duet sa Suzi Quatro, a pesma „Stumblin’ In“ postaje još jedan veliki hit. Zanimljivo da u SAD ulazi u listu Top 10, a da u GB zauzima tek 41 poziciju.

1979. izdaju još jedan album sa dve hit pesme „Do To Me“ i „Babe It’s Up to You“, ali je bilo jasno da njihova prodaja opada.

1982. izdaju album Strangers In Paradise koji je potpuni promašaj, zbog čega Chris Norman i Pete Spencer napuštaju bend.

1988. bend regrutuje nove članove, a 1994. snima album  „Celebration“ sa starim hitovima u novim aranžmanima i pratnjom orkestra.

Od 1990. do danas, bend je izdao 13 albuma, 5 kolekcija i 4 DVD izdanja.

Izvor: wikipedia.org (Turizam za vas i nas)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije