EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Sećanje na Morisona

40 godina od smrti Džejmsa Daglasa Morisona, frontmena grupe The Doors i jednog od najkontroverznijih figura rok mizike.

Morison je rođen u Melburnu na Floridi 8. decembra 1943. godine u porodici škotskog porekla. Kao sin admirala američke mornarice, Morison je odrastao u strogoj porodici. Život sa strogim „starcima“ nije mu odgovarao, jer je već tada voleo alkohol.

Kao mlad dečkić je pokazaivao sklonost ka književnosti, poeziji, religiji i filozofiji i psihologiji i ta interesovanja su se jasno odrazila u njegovom razvoju kao pesnika i muzičara, odmetnika i hedoniste koji je voleo nastupe sa elementima teatra.

Posle završenih studija, Morision vodi boemski život provodeći mnogo vremena na plaži Venecija. Tada počinje redovno da uzima LSD, a hrani se krajnje oskudno, tako da postaje mršavi kralj roka ovekovečen u čuvenoj seriji crno-belih slika Džoel Brodski pod imenom „Sesija mladog lava“ u koju je uključena i kultna poza razapetog Hrista koja je bila na omotu ploče „Best of the Doors“.

Morison ubrzo potom sa kolegom sa fakulteta Rejom Manzarekom osniva “Dorse“ i ubzro im se pridružuju bubnjar Džon Densmor i gitarista Robi Kriger .

Ime The Doors (Vrata) inspirisano je knjigom Oldosa Hakslija „Vrata opažanja“ i Blejkovim citatom: „Kada se vrata opažanja očiste, bilo koja stvar će se pojaviti čoveku onako kako jeste, beskrajna“.

Zvuk „Dorsa“, sa Morisonovim dubokim, zvučnim baritonom bio je jedinstven. Njihovoj posebnosti doprinela je i činjenica da nisu imali bas gitaru u postavi.

Grupa je razvila novu podlogu za muziku, sa Morisonovim kompleksnim stihovima koji su istraživali teme poput seksa, misticizma, droge, ubistva, ludila i smrti.

„Dorsi“ su prvi put primečeni 1967. godine, nakon potpisivanja za „Elektra Rekords“. Singl “Light my Fire“, koji je napisao Kriger, bio je hit juna 1967.

Morison je živeo po modelu često ponavljanog citatata Vilijama Blejka: „Put razuzdanosti vodi ka palati mudrosti“. Pre formiranja „Dorsa“, uzimao je velike količine LSD, ali se ubrzo po stvaranju grupe prebacio se na obilno konzumiranje alkohola učestvijući u raznim bahanalijama. Na snimanja je redovno dolazio pijan.

Tokom koncerta u Majamiju 1969. godine, pijani Morison je optužen i naknadno osuđen zbog nepristojnog ponašanja i navodne javne golotinje što je dovelo do otkazivanja mnogih zakazanih koncerata.

Morisonu nikada nije nedostajala pažnja žena, uključujući i njegovu dugogodišnju pratilju, Pamelu, koji je predstavljao kao svoju kosmičku suprugu i kojoj je u svom testamentu ostavio svu svoju imovinu.


Morison je imao avanture sa svojim obožavateljkama. Imao je i brojne kratke izlete sa poznatim ličnostima. Posle njegove smrti podneto je više od 20 zahteva za priznavanje očinstva.

Morison se marta 1971. preselio u Pariz sa namerom da napravi pauzu od koncerata i da se koncentriše na pisanje, ali ubrzo umire 3. jula 1971. u kadi u 27. godini.

Mnogi biografi su tvrdili da je to bilo zbog predoziranja drogom, ali u zvaničnom izveštaju je zapisano da je uzrok otkazivanje srca. Sahranjen je u Uglu pesnika na poznatom groblju Per la Ssez u istočnom Parizu. Njegov grob je, pored Ajfelove kule i Trijumfalne kapije jedno od najposecćenijih mesta francuske prestonice.

Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije