EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Rocco Granata

Verovatno ne postoji ni jedna pesma koja se punih 50 dogina snima širom sveta, na raznim jezicima, a da pri tom ne gubi od svoje popularnosti ni malo kao što je to čuvena pesma „Marina“. Naš današnji izbor je Rocco Granata, čovek koji je prvi proslavio ovu pesmu.

Ova pesma i danas ima tako jednostavnu i jedinstvenu melodiju na koju ne možete ostati ravnodušni. Verovatno je manje poznato da je komponovao sam Granata.

Rođen 16. avgusta 1938 u Figline Vegliaturo ( Calabria) kao sin rudara, sa porodicom se seli iz sunčane Italije u hladni belgijski rudarski okrug, gde je njegov otac rudar, želeo da radi neko vreme i da se kasnije vrate u svoju rodnu Italiju.

Mladi Roko u Belgiji nastavlja sa časovima solfeđa koje je započeo u Italiji. Ali u hladnoj Belgiji njegov otac Salvatore se oseća usamljeno i nostalgično za svojom rodnom Kalabrijom.

Već sa navršenih petnaest godina, otac omogućava svom sinu da se zaposli u Vespi gde mladi Roko vredno radi, ali ne zapostavlja ni muziku. Tokom vikenda svira sa svojim bendom u kojem na početku samo svira harmoniku. Ubrzo postaje pevač benda i peva sentimentalne italijanske balade, a među prvim pesmama je „Manuela“. Sa svojim bendom odlučuje da snimi singl ploču sa pesmom „Manuela“ i tada uvodi nov standard za italijansku muzičku produkciju i na stranu „B“ snimaju sad već ledendarnu pesmu „Marina“. Iako nije bila sasvim završena, Roko je u studiju prepravlja i dorađuje, na iznenađenje i nevericu svih.

Kako kaže sam Granata, da nikada neće zaboraviti reakciju javnosti na svoj prvi nastup sa pesmom Marina, osmehe i sreću na licima svih koji su je tada prvi put čuli. Sve posle je istorija.

Prvi tiraž štampan u samo 300 primeraka, sa nepravilno napisanim imenom (samo jednim C) bio je podeljen po tada popularnim dzubox plejerima (jukeboxes).

Za kratko vreme ova ploča postaje hit i svi žele da je kupe. Za samo nekoliko meseci, pesma u koju su svi imali tako puno neverice, postiže svoju planetarnu popularnost i prodaje se u neverovatnih 100.000.000 primeraka. Mršavi sin italijanskog rudara postaje preko noći mega zvezda , gostujući u emisijama širom sveta. U Karnegi holu u Njujorku ima koncert i snima svoj prvi LP sa velikim orkestrom u studiju.

Za Granatu su govorili da ima „osmeh u glasu i spretne prste na harmonici“. Da, verovatno je to tajna koja ovu pesmu čini večnom i čiju slavu ne može da pomuti ni jedna njena bleda kopija sa monotonim aranžamanima i bezličnim produkcijama. Posle gostovanja u Americi i Kanadi, vraća se na turneju po Evropi, posebno Nemačkoj. Komponovao je i snimio sedam muzičkih filmova.

Sredinom šezdesetih, Roko otvara sopstvenu produkcijusku kuću. Novo ispunjenje u zadovoljstvo nalazi u ovom poslu.

1989 godine nakon 30 godina on ponovo snima Marinu u nešto novijem plesnom stilu. Ista pesma, ista harmonika, isti glas i ponovo na vrhu svih top lista širom sveta!

2007 godine objavljuje autobiografki album pun nostalgije za svojom Italijom, sa poznatim dzez muzičarem  Toots Thielemans, a pesme govore i ljubavi, čežnji, strasti, usamljenosti, nostalgiji i odvojenosti.

Pored komponovanja, Roko se najbolje oseća i opušta uz golf.

Roko živi i radi u Belgiji, a uskoro bi trebalo da se snimi autobiografski film pod nazivom Rocco, u režiji jednog od najboljih belgijskih reditelja Stijn Coninxa koji je nedavno imao novimaciju za Oskara.

Izvor: Turizam za vas i nas (roccogranata.be)

Komentari / 1

  • miroslav mišić

    Marina Roka Granate i Diana Pola Enke su planetarni hitovi i za univerzum!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije