EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Ray Charles

Ray Charles bilo je umetničko ime Raymonda Charlesa Robinsona legendarnog američkog crnačkog muzičara.

Bio je američki pionir klavira u soulu, koji je oblikovao zvuk rhythm and bluesa. U country i pop muziku uneo je dah soula, a obradu pesme „America the Beautiful“ nazivaju klasikom, kao i čoveka koji ju je izvodio.

Frank Sinatra zvao ga je „jedinim pravim genijem u show biznisu“, a 2004. godine časopis Rolling Stone postavio ga među prvih deset u svom popisu stotine besmrtnih.

Rodio se u gradu Albanyu, država Georgia u SAD-u. Roditelji su mu bili Bailey i Aretha Robinson. Otac je napustio porodicu vrlo rano. Kad je imao pet godina, umro mu je godinu dana mlađi brat koji se utopio u kadi na otvorenome. Nedugo nakon toga počeo je rapidno da gubi vid, a sa samo sedam godina potpuno je oslepeo. Nikad sa sigurnošću nije otkrio razlog za ovakav invaliditet, no glasine kruže da je to posledica glaukoma. Pohađao je Floridsku školu za gluve i slepe u mestu St. Augustin. Nakon tog iskustva, živi samostalno. Talentovan za muziku, svirao je klavir.

Majka i otac mu umiru. Sa samo 17 godina bio je teški zavisnik o heroin. Hapšen tri puta, ali nije bio u zatvoru nakon uspešnog odvikavanja. Kažnjen je godinom dana uslovne  kazne 1966. godine. Snimio je mnogo ploča i mnogo hitova. Poznata je pesma „Hit the road Jack.

Žestoki protivnik rasne segregacije i nasilja nad crnim stanovništvom Amerike, otkazao je koncert 1961. zbog toga što su u dvorani bila rasno podeljena sedišta.

Ženio se dva puta, ali se oba puta razveo. Ipak sa sedam različitih žena imao je 12-ero djece, a nadživelo ga je 21 unuče i petero praunučadi. U 73. godini umro je od bolesti jetre na Beverly Hillsu.

 

Izvor: wikipedia.org (Turizam za vas i nas)

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije