EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Procol Harum

Procol Harum je engleski rock sastav formiran 1960. Najpoznatiji su po hit singlu iz 1967. „A Whiter Shade of Pale“ koja je klasična balada i zadržala se šest nedelja na broju jedan britanske Top liste i prodaje se u više od 6 miliona primeraka. Procol Harum nastavak svoje karijere baziraju na progresivnom i psihodeličnom rocku, ali isto tako svojim stilom obuhvataju bluz i pop muziku. Razilaze se 1977., a ponovo se okupljaju1991.

2007.g. obožavaoci organizuju obeležavanje 40 godina od izdavanja njihovog prvog singla „A Whiter Shade of Pale“ i njegovog velikog uspeha. Povodom toga održavaju se dva velika koncerta na Smith Squaru u Londonu.  „Procol Harum“ nastupa sa jednom obrađenom verzijom muzike i sa nekoliko novih pesama, „Sister Mary“ i „Missing Persons“.

Na žalost, zbog autorstva za pesmu „A Whiter Shade Of Pale“ na sudu su završili klavijaturista Matthew Fisher i glavni pevač Gary Brooker. Fisher tvrdi da je on autor spomenute muzike  i svoja je prava traži putem suda, s druge strane, Brooker tvrdi da je muziku „A Whiter Shade Of Pale“ napisao zajedno sa Keithom Reidom, pre nego što je  Matthew došao u bend i tvrdi da mu nije jasno kako se Fisher tek sad nakon 40 godina setio da je napisao jedan deo pjesme. 2006. Matthew Fisher je dobio sudski spor kojim mu se dodeljuje 40% autorstva, a takva presuda izazvala je presedan u muzičkom svetu. 2007. Brooker se žali na sudsku presudu i pokreće novi postupak.

Izvor: wikipedia.org (Turizam za vas i nas)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije