EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Pro Arte

Pevač sastava Pro Arte Vladimir Savčić Čobi, rođen je 1948. godine u Nišu gde je njegov otac, oficir, bio u službi. Ubrzo su se preselili u Sarajevo u kome Savčić čini prve muzičke korake 1966. godine kao bubnjar u sastavu Vokinsi. Tada uzima nadimak Čobi po popularnoj američkoj zvezdi Čabi Čekeru. Godine 1969. ogleda se kao pevač, a na nekom takmičenju, član žirija Esad Amautalić dao mu je čistu nulu. I pored neprolazne ocene dobija ponudu da peva u splitskim Starim batalima. Sa njima je proveo nekoliko nedelja, sve dok ga Đorie Novković (rođen 1943.) nije pozvao da zapeva u Pro artama. Na mestu pevača ove grupe već su se, bez nekog uspeha, oprobali Hamdija Ćustović, Aljo Hafizović, Zoran Vidović i Miroslav Banovšek.

Pro arte su nastale jeseni 1967. godine Uz klavijaturistu Đorđa Novkovića, grupu su činili gitarista Slobodan M. Kovačević, basista Slobodan Misaljević (ex lndexi) i bubnjar Šaša Žulj. Uz kompozicije sastava Bee Gees i Procol Harum, od prvih dana su izvodili autorski materijal Novkovića i Kovačevića. Već prvim singlom, na kome se našla pesma „Takav je život“, postigli su jugoslovensku popularnost. Karijeru su u početku gradili na festivalima, a serijom lakih i pevljivih Novkovićevih hitova, postali su sigurni kandidati za pobednike. Po objavljiva prve ploče Pro arte su se preselile u Zagreb i odatle krenule u napad na gramofone. Definitivno su se proslavili hitom „Lola“.

Popularnost realizuju i u inostranstvu, pa 1971. godine sviraju seriju koncerata našim iseljenicima u Americi. U to vreme iz grupe se povlači Slobodan Kovačević koji osniva sastav More. Na sarajevskom Šlageru sezone 1972. godine pobedili su Novkovićevom pesmom „Nemoj draga plakati“, u zagrebačkom listu „Studio“ proglašeni su najpopularnijom grupom te godine. Do ujedinjenja grupa lndexi i Pro arte došlo je 1973. godine, ali je ta veštačka tvorevina zamrla posle nekoliko meseci i zajedničke turneje. Album „Rekla si da zimu ne voliš“ objavljuju 1974. godine. Autori pesama su Đorđe Novković i Rajmond Ruić (ex Roboti). Na snimanju su učestvovali orguljaš Tihomir Pop Asanović (ex Time) i trubač Pero Ugrin (ex Septembar).

Godine 1975. odlaze na turneju po SSSR koja je obuhvatala sto dvanaest koncerata, a sa njima nastupaju Tihomir Pop Asanović, saksofonista Braco Doblekar (ex Septembar) i gitarista Vedran Božić (ex Time). Često sviraju u Nemačkoj, Kanadi i Americi. Vremenom se iz grupe povukao i Đorđe Novković koji je zatim pravio zvezde od drugih pevača, ali je i dalje komponovao za Pro arte Tokom godina, članovi su se cesto menjali tako da je kroz grupu prošlo preko sto muzičara.


Sastav je prestao da postoji 1980. godine, a Čobi je nastavio solo karijeru u Beogradu snimajući pesme Đorđa Novkovića Arsena Dedića, Kemala Montena, Slobodana A. Kovačevića i drugih. Krajem osamdesetih, karijeru je sve više vezivao za nastupe u Americi. Tokom devedesetih povremeno nastupa, a 1996. godine je imao zapaženu ulogu u TV seriji „Složna braća“ na RTS.

Tokom 2002. godine je saznao da boluje od raka debelog creva. Nakon sedmogodišnje borbe sa opakom bolešću, umro je 20. marta 2009

Sahranjen je 23. marta 2009. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izabrana diskografija

Singlovi:
„Takav je život“/ „Liza“ (Jugoton 1969.)
„Dat ću sve“/“Ukrašću te Mare“(Jugoton 1970.)
„Ti srca nemaš“ / „Kako da ti kažem“ (Jugoton 1970.)
„Pruži mi ruku ljubavi“/“Kuće su ostale prazne“ (Jugoton 1970.)
„Lola“/“Plačem“ (Jugoton 1970.)
„Život mi je prazan“ / „Kako da ti srce poklonim“(Jugoton 1970.)
„Elena“/“Sam na svijetu“ (Jugoton 1971.)
„Tike-tike tačke“ / „Niko, niko“ (Jugoton 1971.)
„Tko te ljubi dok sam ja na straži“ / „Toplo ljeto“ (Juqoton1972.)
„Dolina našeg djetinjstva“/“Ne plači, Mari“ (Jugoton 1972.)
„Nemoj draga plakati“/“Strankinja“ (Jugoton 1972.)
„Da I1 bi ti“ / „Sa mnom pleše djevojka“ (Jugoton 1972.)
„Kad u vojsku pođem“ / „Sin plavog pingvina“ (Jugoton 1972.)
„Pusti neka suze teku“ / „Život je hrpa meda i žita“ (Jugoton 1972.) „ČokolinoVKarolina“ (Jugoton 1972.)
„Marina“ / „Ćin ćin“ (Jugoton 1973.)
„Crvene jabuke“/ Moj pradjed je pucao iz topa“ (Juqoton 1973.)
„Suzana7 „Tužna su zelena polja“ (Jugoton 1973.)
„Da li znaš kako tvoja majka plače“/“Nikad nikad“(Suzy1974.)
„Krokodilska ljubav“/ „Život je tombola“ (Suzy 1975.)
„Tužno plačem, kuću ostavljam“/“Samo jednom“(Suzy 1975.)
„Jedna mala plava“/“Stavi ruke oko struka mog“ (Suzy 1975.)
„Vratija se barba iz Amerike“ / „Rekla si da zimu ne voliš“ (Suzy 1975.)
„Šjor Bepo kapitan“ / Gdje je pjesma koju znaš“ (Suzy 1976.)
„Djevojčica sa tužnim očima“/“Ne mogu nikog voljeti poslije tebe“ (Suzy 1976.)
„Dođi mala da ti nešto kažem“ / „Ti si moje čudo“ (Jugoton 1976.)
„Nema ništa među nama“/“Ne plači, amigo“ (Jugoton 1977.)
„Jasmina“/“Snivaj“

Filmografija glumca Vladimira Savčića Čobija
God. Naziv Uloga
1973. Taj ludi srednji vek
1995. Složna braća Fikret Fiko Halimić
1998. Stršljen
2002. Država mrtvih Konferansije
2003. Siroti mali hrčki 2010 stari načelnik

Izvor: Ex Yu rock’s Notes Facebook (Turizam za vas i nas)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije