EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Nana Mouschourē

Nana Mouskouri (Iōanna Mouschourē) , rođena 13. oktobra 1934 , u Hanji , Krit , Grčka. U karijeri dugoj skoro pet decenija prodala je skoro 400 miliona nosača zvuka što je svakako svrstava među najpopularnije i najprodavanije umetnike Grčke svih vremena.

Nanino detinjstvo je obeležila nacistička okupacija Grčke. Porodica se ubrzo posle Naninog rođenja seli u Atinu, gde Nana kao mala devojčica preko radija počinje da pokazuje interesovanje za muziku, slišajući džez veličine kao Sinatru, Elu Ficdžerald i Bili Holidej i francuske šansonjere, prvenstveno Edit Pjaf. Već sa 12 godina počela je da peva. Nana je pokazala nesvakidašnji muzički talenat još od šeste godine, ali se činilo da je starija Dženi talentovanija…Nakon osam godina napornog Konzervatorijuma, prijatelji su je ohrabrili da se oproba u džezu. Pidružila se džez grupi jednog prijatelja i tako dospela na radio talase.

Njeni prvi nastupi bili su u „Zaki“ klubu u Atini. Tamo je 1958. srela čuvenog grčkog kompozitora Manos Hadjidakisa koga je impresionirala dok je pevala pesme Ele Ficžerald. Odmah se ponudio da piše za nju. I dao joj pjesme „La Procession“ i „Le jeune cypres“, koje je pripremao za grčki Song Kontest 1960. Nana je bila apsolutni pobednik.

Francuska produkcijska kuća Phonogram potpisala je ugovor sa novom zvezdom.Debi singl za tu kuću bio je singl „Weisse Rosen aus Athen“. Ovaj singl postiže ogroman uspeh sa prodajom u milionima primeraka. Postala je karakteristrična po prepoznatljivom, čistom, sopranu i velikim naočarima sa debelim, crnim, okvirom.

Debi Album je snimila u Parizu 1963., na grčkom. 1966. nastupila je u poznatoj Olimpiji u Parizu kao gost fracuskom šansonjeru Georges Brassensu, a 1967.u oktobru održala samostalan koncert u istoj dvorani.

Nana Muskuri je verovatno jedan od retkih umetnika koja je imala takvu popularnost i van svoje zemlje. Nije znala za nacionalne i kulturne barijere. Pevala je na engleskom, španskom, italijanskom, nemačkom i portugalskom jeziku.

Do 1975. godine, Nana Mouskouri obeležava 35 zlatnih ploča. Dve godine kasnije u Parizu, tri uzastopne nedelje peva u Olimpiji, a 1977. takodje u toj najprestižnijoj dvorani proslavlja 20 godina vrlo uspešne karijere.

1985. držala je dva koncerta ispod Akropolja u nesvakidašnje emotivnoj atmosferi.

Decembra 1993. godine naimenovana je za ambasadora UNICEF-a preuzimajući dužnost od Odri Hepbern.

Četrdeset godina karijere je 1998. godine obeležila u Olimpiji. U maju iste godine, kao član Evropskog Parlamenta, otišla je za Bosnu i pomagala tamošnje škole, novcem koji je prikupila dobrotvornim koncertom u Nemačkoj. Nakon toga dala je ostavku na mandat u Evropskom parlamentu objašnjavajući da kao pacifista ne želi više da se suočava sa ratom.

2003. godine u rodnoj Grčkoj joj dodeljuju prestižnu Arion muzičku nagradu. Naredne godine objavila je mega-set albuma posvećen četrdesetogodišnjoj poliglotskoj karijeri: na njima su čak 673 pesme – što je ni pola onog što je u životu objavila!

Danas živi u Ženevi sa mužem. I dalje putuje i peva, sada sa ćerkom Elenom. Sin Nikolas takođe živi u Ženevi. Planira da snimi film o majci. Tokom internacionalne karijere snimila je i za jugoslovensko tržište 1966-te albume „Najlepše grčke pesme“ i „Pesme moje zemlje“.

 Izvor: wikipedia.org  (Turizam za vas i nas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije