EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Mikis Theodorakis

Verujemo da je prva asocijacija na ime Mikis Theodorakis „Zorba the Greek“. Međutim, ovaj umetnik ima u svom stvaralačkom opusu, nebrojeno mnogo jednako uspešnih dela. 

Rođen 29. jula 1925. na ostrvu Hios, u Grčkoj. Od rane mladosti fasciniran muzikom, samouko je pisao pesme bez ikakovog instrumenta. U Pyrgosu i Patrasu je uzimao prve časove muzike, a u Tripolisu je osnovao hor i imao svoj prvi koncert sa 17 godina.

U toku II. svetskog rata kao učesnik pokreta otpora, bio je teško mučen, a i kasnije za vreme grćkog građanskog rata.

Upisuje  se na Atinski konzervatorijum u klasi Philoktitisa Ekonomidisa (Φιλοκτητης Οικονομιδης), a kasnije i na Konzervatorijum u Parizu, gde uči muzičku analizu u klasi Oliviera Messiaena i dirigovanje kod Eugena Bigota. Vreme provedeno u Parizu je razdoblje Theodorakisovog bogatog stvaralaštva.

Njegova prva simfonijska dela, Koncert za klavir, Prva suita, Prva simfonija, doživela su međunarodni uspeh. 1957. osvaja zlatnu medalju na Moskovskom muzičkom festivalu, a 1959Darius Milhaud ga predlaže za američku muzičku nagradu Copley za najboljeg evropskog kompozitora godine za njegov balet Antigona u Covent Gardenu, London.

Theodorakis se vraća u Grčku, nazad svojim korenima, pravoj grčkoj muzici i počinje kulturnu revoluciju u svojoj zemlji ciklusom pesama Epitaphios. S delima baziranim na najvećim primerima grčke i svetske poezije Epiphania, Mali Kykladi, Axion Esti, Mauthausen, Romiossini, Romancero Gitan vraća grčkoj muzici dostojanstvo i, razvijajući koncept metasimfonijske muzike, postaje svetski priznat umetnički genije i najveći živi grčki kompozitor.

Osniva Atinski mali orkestar i Muzičko društvo Pireja i izvodi mnogo koncerata, a 1963. osniva Lambrakisovu demokratsku omladinu i postaje njen predsednik. 1964. je izabran za zastupnika u grčkom Parlamentu.

1967., vojna hunta pučem osvaja vlast u Grčkoj. Theodrakis odlazi u podzemlje i osniva Patriotski front. Država izdaje Vojni dekret br. 13., kojim se zabranjuje izvođenje i slušanje njegovih dela. Theodorakis je uhapšen, zatvoren i prognan u Zatounu sa ženom Myrto i dvoje dece, Margaritom i Yorgosom. Kasnije je prebačen u koncentracioni logor Oropos. Međunarodni pokret solidarnosti na čelu sa Dmitrijem Šostakovičem (Дмитрий Шостакович), Leonardom BernsteinomArthurom Millerom i Harryjem Belafonteom uspeva da izbavi Theodorakisa i preinačiti njegovu presudu u izgnanstvo, 1970.

U izgnanstvu, Theodorakis se bori za svrgavanje hunte i za jedinstvo otpora. Širom svieta drži hiljade koncerata kao deo borbe za povratak demokratije u Grčku. Postao je univerzalni simbol borbe protiv diktatora.

Nakon pada hunte, Theodorakis se trijumfalno vraća u Grčku, gde nastavlja svoj rad i vodi koncertne turneje, kako po Grčkoj, tako i širom svieta. Nekoliko puta je biran za poslanika u Parlamentu (1981.-1986. i 1989.-1993.) i dve godine (1990.-1992.) bio ministar u vladi Konstantina Micotakisa (Κονσταντινος Μιτσοτακης). Nakon toga, dve godine je bio glavni muzički direktor Orkestra i hora Helenskog Radija i Televizije (ΕΡΤ).

Mikis Theodorakis u svojim delima kombinuje poseban umetnički talent s dubokom ljubavlju prema Grčkoj. Okrenut je i podizanju opšte svesti čovečanstva o ljudskim pravima, životnoj sredini i potrebi za mirom. Zbog ovog razloga je osnovao i Grčko-tursko društvo prijateljstva, s poznatim turskim pevačem i muzičarem, Zülfü Livanelijem.

Mikis Theodorakis je napisao više od 1000 pesama i ciklusa pesama, nezaboravnih melodija koje su postale trajno nasledstvo grčke muyike. Teško je nabrojati sve, jer bi spisak bio predugačak, zato navodimo samo neke pesme kao što su:  Kaimos, Aprilis,Doxa to Theo, Sotiris Petroulas, Lipotatkes, Stis Nihtas to Balkoni, Agapi mou, Pou petaxe t’agori mou, Anixe ligo to parathiro, O Ipnos se tilixe, To yelasto pedi, Dendro to dendro, O Adonis i mnoge, mnoge druge.

Priču o Mikisu Theodorakisu završićemo pesmom „Agapi mou“, verujući da ste uživali u našem današnjem izboru.

Izvor: Turizam za vas i nas (mikis-theodorakis.net)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije