EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Johan Štraus – mlađi

Rodno ime: Johann Sebastian Strauss
Datum rođenja: 25. oktobar 1825.
Mesto rođenja: 
Beč (Austrija)
Datum smrti: 
03. jun 1899.
Mesto smrti: 
Beč (Austrija)

 

Johan Štraus (nem. Strauss Johann; 25. oktobar 1825 — 3. jun 1899 Beč), je čuveni austrijski kompozitor, dirigent i violinista.

Sin Johana Štrausa (starijeg), bio je proslavljeni „kralj valcera“ i jedan od glavnih predstavnika klasične bečke operete.

Studirao je kompoziciju. Debitovao je 1844. sa svojim orkestrom u bečkom predgrađu Heitzingu. Od 1847. priređivao je koncertne turneje po evropskim zemljama, a 1872. i po SAD.

Komponovao je 168 valcera, 117 polki i niz četvorki, marševamazurki, galopa i 16 opereta. Klasični bečki valcer umetnički je usavršio i podigao ga na nivo koncertne orkestarske muzike. Svojom raspevanom i prijemčivom melodikom njegovi su valceri osvojili svet i ostali popularni više od jednog veka, a naročito „Na lepom plavom Dunavu“, „Priče iz Bečke šume“, „Bečka krv“, „Jutarnje novine“, „Prolećni zvuci“, „Carski valcer“, „Picikato-polka“, „Trič-trač polka“.

Klasičnu bečku operetu Štraus je muzički obogatio i doveo do vrhunca delima „Slepi miš“ i „Baron-ciganin“ koja su dala putokaz daljem razvoju dva tipa operete.

Veliku su populrnost stekle i operete „Jedna noć u Veneciji“ i „Bečka krv“, a napisao je i operetu Jabuka, čija se radnja odigrava u južnoj Ugarskoj, u srpskim krajevima kako stoji u libretu, i koja opisuje narodne običaje Srba i prati dvojicu plemića, Mirka i Vasu iz Gradinca.

Otac mu je branio da se bavi muzikom jer ga je smatrao konkurencijom.

Na lepom plavom Dunavu

Bečka Krv

Priče iz Bečke šume

 

 

Prolećni zvuci

 

 

Radetski marš

 

Trič trač Polka

Ruže sa juga

Izvor: wikipedia.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije