EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Indexi

Pre deset godina (18 juna 2001.) preminuo je pevač legendarne grupe Indexi, Davorin Popović. Zato su oni naš današnji muzički izbor.

Indeksi (u originalu Indexi) su bili rok grupa iz BiH i bivše Jugoslavije. Grupa je osnovana 1962. u Sarajevu, a raspala se 2001. kada je preminuo pevač Davorin Popović.

Indeksi su osnovani 1962. godine u Sarajevu. Indekse je osnovala grupa studenata, pa otuda i sam naziv grupe. Njeni osnivači su ritam gitarista Ismet Arnautalić i bas gitarista Šefko Akšamija. Sastav su zajedno s njima činili: solo gitarista Slobodan Misaljević, klavijaturista Đorđe Uzelac i bubnjar Nedim Hadžihasanović. U početku su svirali instrumentalnu muziku, obrade svetskih hitova grupa kao što su Šedouz i Kinks, ali je s njima na igrankama u dvorani „Sloga“ povremeno nastupao pevač Alija Hafizović1963. umesto Nede Hadžihasanovića za bubnjeve dolazi Đorđe Kisić.

Na prvoj Gitarijadi u Beogradu 1964. Indeksi su osvojili drugo mesto i kao nagradu dobili mogućnost da snime prvi singl na kome su se našle četiri instrumentalne teme. Odlučili su se za obrade tadašnjih hitova “Sedam veličanstvenih” (tema iz filma “Sedam veličanstvenih”), “Večeras u gradu mladih” (“Teensville Tonight” Džonija i Harikena) i “Atlantida” (“Atlantis” Šedouza), dok je pesmu “Nikada” komponovao Ismet Arnautalić.

Krajem 1964. Indeksima se priključuje pevač Davorin Popović, koji je do tada nastupao s grupom Pauci. Tokom 1965. nastavlja se osipanje prvobitne postave. Grupu napuštaju Slobodan Misaljević, Šefko Akšamija i Đorđe Uzelac, a iz grupe Lutalice dolaze gitarista Slobodan Kovačević i basista Fadil Redžić.

Godine 1967. Indeksi nastupaju na prvom sarajevskom festivalu „Vaš šlager sezone“, održanom u aprilu u dvorani „Đuro Đaković“, na kojem su izveli Kovačevićevu kompoziciju “Oko malih stvari svađamo se mi” koju je PGP RTB objavio na festivalskoj ploči. Na takmičenju za Pesmu Evrovizije izveli su Kovačevićevu kompoziciju na stihove Nikole Borote “Pružam ruke” i ona je uz pesme “Zašto je prazan čitav svijet”, “Naše doba” i obradu “Nowhere Man” Bitlsa (u njihovom prepevu “Jednom smo se svađali”) kompletirala drugi singl Indeksa. Dolaskom orguljaša i kompozitora Kornelija Kovača 1967. godine, Indeksi se sve više orijentišu na sopstveni materijal. Oktobra 1967. godine svirali su na festivalu u Opatiji i postali prvi vokalno-instrumentalni sastav koji je učestvovao na toj manifestaciji. Izveli su pesme “Nedjeljom ujutro” i “Neću biti sam” Đorđa Novkovića. U novembru 1967. godine otišli su na dvomesečnu turneju po Sovjetskom Savezu. Po povratku su nastupili na festivalu „Vaš šlager sezone ’68“ sa pesmom “Pustinjak”, koja je uz kompozicije drugih izvođača zabeležena na albumu u izdanju PGP RTB-a.

Na Opatijskom festivalu ’68 Indeksi su sa kompozicijom Petka Kantardžijeva“Jutro će promijeniti sve” osvojili treću nagradu, a izveli su i Kornelijevu “Ako jednom budeš sama”. Te jeseni Kornelije je prešao u Beograd i osnovao Korni grupu, a u postavu je umesto njega ušao novi klavijaturista Đorđe Novković.

 

Sledi istorijski datum u karijeri Indeksa – 15. januar 1969. Tog dana započelo se snimanje pesme “Plima”, koju je komponovao Slobodan Bodo Kovačević, a tekst napisao Kornelije Kovač. Sledeći jednako važan događa se u istoj godini, 11. oktobra, kada je snimljena prva domaća rok poema “Negdje na kraju u zatišju”, prva rok pesma koja je trajala duže od 10 minuta. Melodiju je komponovao Slobodan Kovačević na stihove Želimira Altarca Čička.

Početkom 1973. godine došlo je do čudne muzičke fuzije sa sastavom Pro arte. U to vreme Indeksi su opet ostali bez orguljaša, pa su sa Đorđem Novkovićem, čiji je sastav Pro arte takođe bio u personalnoj krizi, smislili neobično rešenje – spajanje dve grupe. Uz Novkovića, grupi je pristupio i pevač Vladimir Savčić Čobi, pa su delovali pod imenom Pro arte – Indeksi. Na festivalima su birali ime u zavisnosti od toga sa kojim pevačem su nastupali. U toj postavi su otišli na turneju po Bugarskoj i snimak njihovog nastupa je pod imenom „Indeksi + Pro Arte“ objavila izdavačka kuća Balkanton.

U aprilu 1973. godine Indeksi su osvojili prvo mesto na festivalu „Vaš šlager sezone“ sa pesmom Aleksandra Koraća “Predaj se srce”, koja im je donela i prvi zlatni singl. Ovo je prelomni trenutak u karijeri Indeksa, koji sve više napuštaju avangardni rok izraz i počinju se baviti tzv. laganim notama. U novembru 1973. godine Kovačević i Popović su otišli u vojsku i grupa nije radila godinu dana. Pauzu su popunili nastupom na Opatijskom festivalu s pesmom “Samo su ruže znale” kao i singlovima koje su snimili pre prestanka rada. U to vreme je izašao njihov prvi LP album, ali ne s novim pesmama, nego kao kompilacija najuspešnijih kompozicija sa singlova.

 

Godine 1986. Indeksi su objavili četvorostruku LP kompilaciju s izborom najuspješnijih snimaka. Nešto izmijenjen materijal objavljen je 1991. godine i na dvostrukom CD-u. Uz Korni grupu, TajmJu grupuR. M. Točak band i Dragu Mlinareca, Indeksi su nastupili na koncertu održanom u Zagrebu 22. maja 1987. u velikoj dvorani Doma sportova. Na duplom živom albumu „JU rok legende” (Jugoton 1987), snimljenom na tom nastupu, našle su se i njihove pesme “Sve ove godine”, “Balada”, “Plima” i “Bacila je sve niz rijeku”. Nešto kasnije isti koncert je ponovljen u Beogradu. U okviru muzike za film Kuduz koju je pripremio Goran Bregović, Davorin Popović je otpevao obradu stare sevdalinke „Voljelo se dvoje mladih“ koja je pod imenom “Žute dunje” objavljena na ploči “Kuduz” (Diskoton 1989).

Tokom rata u Bosni i Hercegovini grupa Indeksi nije radila, ali su snimili pesmu „Ulica prkosa“. Tokom 1995. godine Indeksi su zvanično obnovili rad. Uz Popovića i Kovačevića sastav su činili bubnjar Peco Petej, basista Davor Črnigoj i klavijaturista Sinan Alimanović. Tri puta su nastupali u Londonu, a bili su česti gosti i u drugim evropskim prestonicama. Januara 1996. godine svirali su pet uzastopnih koncerata u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“. Krajem aprila održali su tri rasprodana koncerta u beogradskom Sava centru i jedan u novosadskomSPENS-u. Publika ih je dočekala s oduševljenjem. Kao gosti na njihovim beogradskim nastupima učestovovali su Kornelije Kovač, Nenad Milosavljević (Galija) i Vladimir Savčić Čobi, a najavio ih je Dušan Prelević. Na koncertu u Novom Sadu dobrodošlicu im je poželio Đorđe Balašević. Godine 1999. Indeksi su objavili tek drugi studijski album „Kameni cvjetovi“, na kojemu su se vratili svom izvornom rok zvuku, koji se najviše ogledao u tretmanu gitara i orgulja. Kao gosti na snimanju su učestvovali Ekaterina Averianova (čelo), Željka Katavić, Alen Mustafić i Dragoljub Savić. Snimak poslednjeg nastupa Indeksa u sarajevskoj „Zetri„, održanog 1. oktobra 1999. godine objavljen je na duplom disku „01. 10. 1999. Zetra“. Te večeri sa njima su kao gosti nastupali Kornelije Kovač, Goran Bregović, Milić Vukašinović, Hari VarešanovićMladen Vojičić Tifa i članovi sarajevske grupe Seven ap.

Poslednji koncert Indeksa dogodio se u Banja Luci, u dvorani Borik5. maja 2001. godine. Davorin Popović je umro 18. juna 2001. godine, a članovi grupe su odlučili da prestanu s radom. U Bosni i Hercegovini je ustanovljena godišnja Nagrada Davorin koja se dodeljuje najuspešnijim muzičarima. Na prvu godišnjicu Popovićeve smrti muzička produkcija RTV BiH objavila je CD singl „Pjesma za Davora“, koju je napisao Zlatan Fazlić Fazla, a uz njega su pevali Dado TopićAki Rahimovski i Mladen Vojičić Tifa.

Izvor: wikipedia.org (Turizam za vas i nas)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije