EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Eric Clapton

Erik Patrik Klepton (енг. Eric Patrick Clapton), je engleski gitarista, kompozitor i pevač.

Kao sin majke Molly i oca Edwarda kanadskog vojnika stacioniranog u engleskoj za vreme drugog svetskog rata Eric se rađa 30. marta 1945. u engleskom gradiću Surrey. Otac je prilikom njegovog rođenja bio već izvan granica države. Eric je kao dete bio miran i veoma nadaren sa odličnim uspesima u školi. Kao 17-godišnjak prekida studije na Kingston Univerzitetu da bi se prikljucio svom prvom bendu 1963 godine.

Već 1963 godine Eric postaje član Yardbirdsa. Nakon što 1965 odlazi od Yardbirdsa priključuje se Bluesbreakersima Johna Mayalla. No ni tu se ne zadržava dugo.

Sredinom 1966 godine Clapton odlazi i osniva Powertrio Cream sa Ginger Bakerom (Bubnjevi) i Jack Brucom (Bass). Grupa je napravila hitove poput Sunshine Of Your Love, I fell free, White Room, Crossroads i mnoge druge.

Neslaganje Bakera i Bruca mnogo otežavaju rad benda.

U to vreme Clapton počinje sam da peva i piše pesme. Sa svojim životnim prijateljem George Harrison,  članom legendarnih Beatlesa, stvara veliki hit „Badge“.

Mada se Claptonov muzički stil menjao tokom njegove karijere on je uvek zadržavao deo svojih bluz korena. Clapton se pokazao i kao veliki inovator u nekim od faza svoje karijere, kao što je bluz-rok faza u saradnji sa bendom  John Mayall & the Bluesbreakers and The Yardbirds ili psihodelični rok sa grupom Cream.
Poznat je po tome što nikad ne koristi svoj mali prst dok svira.

On je jedan od najuspešnijih muzičara 20. veka i tri puta je uvođen u Rokenrol dvoranu slavnih što je bez presedana. Muzički kritičari, jednako kao i njegovi obožavaoci, gledaju na njega kao na jednog od najvećih gitarista svih vremena. Eric  Clapton je rangiran kao 4. na Roling stonovoj listi Najvećih gitarista svih vremena i kao 53. na njihovoj listi besmrtnika; 100 najvećih umetnika svih vremena.

Diskografija:

Izvor: wikipedia.org (Turizam za vas i nas)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije