EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Dragan Stojnić

Dragan Stojnić je rodjen u Beogradu 10. novembra 1937. Bio je naš maestro šansone, pamtićemo ga po glasu najlepšeg baritona i šarmera koji je svojim nežnim stihovima i notama znao da razgali srca mnogih romantičara.

Živeo je u SarajevuBanja LuciSkoplju i Beogradu, gradovima koji su obeležili njega i njegovo muzičko stvaralaštvo, ali gde god da je došao u srcu je uvek nosio pesmu. Oduvek je želeo da postane pevač, na sceni je proveo skoro 40 godina. Studirao je francuski jezik, da bi kasnije ipak završio Višu turističku školu. 

Njegovi počeci se vezuju za grupu “Prijatelji”, a prvi veliki uspeh postigao je 1964. godine pobedom na festivalu u Kraljevu “Mikrofon je vaš” sa pesmom “Bila je tako lijepa”. Sledeće godine takođe je dobio prvu nagradu na festivalu u Opatiji sa pesmom “Zašto dolaziš samo sa kišom”.

Posle toga 1966. godine gostovao je u pariskoj Olimpiji koja je bila i ostala san mnogih pevača, a njegove ploče su počele da se prodaju u ogromnim tiražima. Imao je želju da nastupi još jednom na tom istom mestu, ali mu se želja nije ostvarila. Postala je tradicija da na Dan žena, „8. marta“, u Beogradu drži koncerte pretežno za žensku publiku. Sa pesmama „Jedan čovjek i jedna žena“, „Bila je tako lijepa“, „Vino i gitare“… on je uspevao sa stvori osećaj svakoj ženi u dvorani da peva baš njoj.  Održao je mnogobrojne koncerte širom tadašnje Jugoslavije, a zahvaljujući pesmi obišao je gotovo ceo svet.

Bio je dugogodišnji saradnik Produkcije gramofonskih ploča Radio-televizije Srbije, a 1998. godine dobio je nagradu “Zlatni Beočug” Kulturno-prosvetne zajednice Beograda.

Njegov moto je bio: “Važno je biti gospodin.” A Dragan Stojnić je bio gospodin na sceni, ali i van nje. Bez obzira na bogatu dugogodišnju estradni karijeru, isticao je da je za njega svaki koncert veliki izazov. “Svaki nastup, svaka pesma i prilaz publici iziskuju mnogo napora, jer posle toliko godina provedenih na sceni, mislim da mogu da pružim bolje partije”, govorio je svojevremeno Stojnić. “Jednostavno, tu nema kraja. Nešto nas vuče da se i dalje borimo i pronalazimo nove izazove, jer je bogastvo koje nam publika pruža dok smo na sceni, nemerljivo. Kako godine prolaze sve mi je teže i teže. Ne u pevačkom smislu, jer zrelost i kvalitet tek sada dobijaju pravu dimenziju, već zato što se publika podmlađuje, a to je za svakog umetnika velika obaveza.

Umro je u Beogradu 21.03.2003.

Izvor: wikipedia(balkanmedia) Turizam za vas i nas 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije