EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Dire Straits

 Dire Straits su bili britanski rock sastav, osnovan 1977. godine.

 Osnovali su ga Mark Knopfler gitara i vokal, njegov mlađi brat David ritam gitara, John Illsley bas gitara i vokal i Pick Withers bubnjevi i udaraljke.

Iako je sastav osnovan u eri pank rocka, Dire Straits su svirali u okvirima klasičnog rocka, mada s ogoljenim zvukom koji bi se svideo tadašnjoj publici kojoj je bilo dosta preterano produciranog rocka 1970-ih. U svojim ranim danima, Mark i David su tražili od vlasnika pabova u kojima su svirali da stišaju pojačala kako bi gosti mogli međusobno razgovarati, što je pokazivalo njihovu prvobitnu nesigurnost i nenametljivost. Uprkos tome, vrlo brzo postaju veoma uspešni i popularni.

Do danas su Dire Straits i Mark Knopfler prodali preko 120 miliona albuma.

Počeci i prva dva albuma (1977-1979)

Mark Knopfler, njegov mlađi brat David Knopfler, John Illsley i Pick Withers osnovali su grupu 1977. godine. Nazvali su se Dire Straits („strašna nevolja“) zbog loše financijske situacije u kojoj su se nalazili članovi grupe. Tokom 1977. snimili su demo traku sa pet pesama koja je uključivala njihov budući singl „Sultans of Swing“. Na demo traci su se nalazile verzije pesama „Wild West End“, „Sultans of Swing“, „Down to the Waterline“, „Sacred Loving“ (pesma Davida Knopflera) i „Water of Love“. Odneli su traku DJ-u Charlieu Gillettu, koji je vodio radio program „Honky Tonk“ na BBC radio stanici. Grupa je samo htela savet, međutim Gillettu se toliko svidela muzika i pustio je „Sultans of Swing“ u svom programu. Dva meseca kasnije, Dire Straitsi su potpisali ugovor sa izdavačkom kućom Phonogram Records. Uspeh grupe je došao prekasno za prvobitnog bubnjara Patricka Scotta, koji je napustio grupu sredinom 70-ih verujući da se neće uspeti probiti na scenu.

U periodu od 1980-1984 grupa postaje vrlo slušana i prihvaćena širom sveta. Na albumu Making Movies su se nalazile pesme dužeg trajanja sa složenijim aranžmanom, i to je bio stil koji će se nastviti kroz celu karijeru grupe. Najuspešniji singl s albuma je bila pesma „Romeo and Juliet“, dok je poduža uvodna pesma s albuma, „Tunnel of Love“, sa svojim uvodom iz mjuzikla „The Carousel Waltz“ Richarda Rodgersa i Oscara Hammersteina II, postala jedna od najdražih pesama grupe te ujedno i omiljena na nastupima uživo. Making Movies je zauzeo četvrto mesto na Top listama UK.

Komercijalni uspeh albuma Brothers in Arms proizlazi i iz činjenice da je album bio prvi koji se prodao u milion primeraka u CD formatu i ima velike zasluge za njegovo lansiranje. Ujedno je to bio i jedan od prvih izdatih albuma na CD-u, u celosti digitalno obrađenih, što je vodilo one koji su rano prihvatali nove tehnologije da smatraju ovaj album kao nešto što moraju obavezno kupiti.

Svetska turneja koja je usledila izdavanju albuma bila je neverovatno uspešna. Turneja je započela 1985. u Splitu, gde su se i vratili nakon tri nedelje da bi nastupili u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. Turneja je završila u Sydneyu gde Dire Straitsi još uvijek drže rekord u broju uzastopnih nastupa, čak 21. Zadnji nastup ovog produženog boravka u Sydneyju 1986. godine je snimljen i emitovan na televiziji u Australiji i Novom Zelandu i poznat je po calypso verziji pjesme „So Far Away“. Grupa je takođe izvela improvizovanu verziju poznate australijske folk pesme „Waltzing Matilda“.

U razdoblju od dve godine, Dire Straitsi su svirali na 247 nastupa u više od 100 različitih gradova.

U periodu od 1987. godine do danas, grupa se nekoliko puta razilazila i ponovo okupljala.

Diskografija

Studijski albumi:

Dire Straits (1978.)

Communiqué (1979.)

Making Movies (1980.)

Love Over Gold (1982.)

Brothers in Arms (1985.)

On Every Street (1991.)

Albumi uživo:

Alchemy: Dire Straits Live (1984.)

On the Night (1993.)

Live at the BBC (1995.)

Kompilacije:

Money for Nothing (1988.)

Sultans of Swing: The Very Best of Dire Straits (1998.)

The Best of Dire Straits & Mark Knopfler: Private Investigations (2005.)

Izvor:angusyoung111.wordpress.com (Turizam za vas i nas)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije