EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Carlos Santana

Gitarista Karlos Santana održaće koncetr danas u Beogradskoj areni. Zato je naš današnji izbor baš on, najbolji gitarista svih vremena.

Karlos Augusto Alves Santana, poznatiji samo kao Santana, rođen 20. jula 1947. u Autlanu de Navaro, Meksiko.

Veoma rano je razvio interes za muziku, uzimajući časove violine već sa pet godina. Santanina životna veza sa gitarom, instrumentom koji će od njega načiniti muzičku ikonu, započela je nekoliko godina kasnije, kada se njegova porodica preselila u Tihuanu. Trudio se da imitira svoje gitarske heroje kojima je bio fasciniran , kao što su Džon Li Huker, Ti Bun Voker i Bi Bi King, koje je slušao sa američkih radio stanica raspoređenih duž meksičko-američke granice.

I danas vrlo često spominje sa velikom zahvalnošču sve pomenute svoje prethodnike i zahvaljuje im se na uticaju koji su napravili u njegovom muzičkom opusu.

U 1961. godini Santana je uspeo i sam da se preseli iz Meksika u Sjedinjene američke države u San Francisko.

Postao je slavan kasnih ’60-tih godina i ranih ’70-tih godina sa svojom grupom, Santana Bluz Bend, koji su se najčešće pojavljivali pod nazivom „Santana“ i koji su stvorili veoma uspešnu mešavinu salse, roka, bluza i džeza. Njihov zvuk obeležen je Santaninom, često veoma visokom i čistom gitarskom linijom koja je u kontrastu sa latinoameričkim instrumentacijama na dairama i kongama. Santana je nastavio da radi na ovaj način tokom sledećih decenija, a doživeo je iznenadnu reafirmaciju svoje popularnosti u ’90-tim godinama.

Od 1960. godine do sada, Santana je prodao vise od 100 miliona albuma i osvojio 10 Gremi nagrada.

Najavljeno je da će na koncertu u Beogradu, sa Santanom u nekoliko pesama nastupiti njegova supruga, bubnjarka Sindi Blekmen koja je dugo svirala i snimala sa Lenijem Kravicom. Santana ju je zaprosio 2011. godine na sred koncerta u Čikagu, i od tada i žive, a i sviraju zajedno.

Muzičar je uvršćen je u Muzej slavnih rokenrola, a muzički časopis “Rolingstoun“ stavio ga je na 15. mesto svoje liste 100 najvećih gitarista svih vremena.

Do večerašnjeg koncerta, uživajte u nekoliko vitruoznih melodija i ne propustite koncert!

Izvor: Turizam za vas i nas (santana.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije