EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Caetano Veloso

Caetano Emanuel Viana Teles Veloso poznatiji kao Caetano Veloso (Kaetano Veloso) je brazilski kompozitor, pevač, gitarista i pisac. 

Rođen u mestu Santo Amaro da Purificação, Bahia u Brazilu, kao peto od sedmoro dece. Roditelji su mu dozvolili da mlađoj sestri da ime Maria Bethânia, što je bio naziv popularne kompozicije Nelsona Gonçalvesa u to vreme.  Sestra Maria pokazuje interesovanje za muziku i kasnije zajedno nastupa u brazilskom muzičkom pokretu „Tropicalismo“.

Započinje svoju karijeru izvodeći pesme bossa nova stilu, a kako sam kaže, najveći uticaj na njega su imali João Gilberto i Dorival Caymmi. U saradnji sa Gilbertom Gilom, Galom Costom, Tomom Zéom, i Os Mutantes i pod uticajem The Beatles, razvija se psihodeličan i socijalno svestan žanr Tropicália, što je uticalo na širenje brazilske narodne muzike na internacionalnom planu.

Veloso je politički bio levo orijentisan, što je često i naglašavao, a to ga je učinilo neprijateljem brazilske militantne diktature. Njegove pesme često su bile cenzurisane, a nekoliko je do kraja zabranjeno. Veloso i Gilberto Gil su proveli nekoliko meseci u zatvoru za „neprijateljsku delatnost protiv države“ tokom 1968. a posle izlaska iz zatvora se seli u London.

Velosove pesme su pri njegovom povratku u Brazil 1972. bile često inspirisane različitim internacionalnim stilovima, ali i polu-zaboravljenim brazilskim narodnim pesmama i ritmovima. Smatran je i kao prethodnik sastavima koji su promovisali  afro-brazilsku kulturu kao npr. Timbalada.

Tokom 1980-ih postaje popularan izvan Brazila, prvenstveno u Izraelu, Portugalu, Francuskoj, Grčkoj i Africi.

2005. godine je proglašen jednim od najpoznatijih svetskih izvođača sa oko 50 objavljenih albuma, ukljulujući i fimlsku muziku za filmove: „Hable con Ella“ (Pričaj sa njom) Pedra Almodovara i za film  „Frida“.

Njegov prvi kompletan album na engleskom bio je „A Foreign Sound“ (2004.), koji je sadržavao Nirvaninu pesmu „Come as You Are“ ali i kompozicije iz Great American Songbook.

 

Valoso kaže da nije u stanju sa napravi poređenje između njegovog muzičkog stila 1960. i perioda „Tropicalismo“ i njegovog trenunog rada. Razlika je svakako primetna, jer to pokazuje vrlo uspešna karijera tokom svih proteklih decenija.

Izvor: wikipedia.org (Turizam za vas i nas)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije