EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Billy Idol

Billy Idol je engleski rok muzičar, rođen 30. novembra 1955. godine, pod imenom William Michael Albert Broad.

Postao je popularan u londonskom pank bendu Generation X, dok je pravu slavu stekao tokom osamdesetih, solo karijerom u SAD-u. Prepoznatljiv muzički stil je rezultat saradnje sa Stivom Stivensom (Steve Stevens). Njegovi spotovi su doživeli veliki uspeh, načinivši ga MTV zvezdom.

Bili Ajdol je svoju muzičku karijeru otpočeo 1975. u bendu Rokits (Rockettes), koji je osnovao sa Stivom Apstounom. Svirali su samo obrade poznatih pesama. Posle toga je bio gitarista u bendu Čelsi, osnovanom 1976. godine u Londonu. Prvi singl im je bio Right to Work. U početku su bila četiri člana, od kojih su trojica (Bili Ajdol, Toni Džejms i Džon Touv) ubrzo formirala Dženerejšn Eks (novembar 1976.). Članovi grupe Dženerejšn Eks su se vremenom menjali, a Bili Ajdol je bio pevač od početka do napuštanja benda.

Solo karijeru počinje 1981. i seli se u Njujork. Izdaje skraćeni album Don’t Stop (1981) sa samo 4 pesme, od kojih su najznačajnije Dancing with Myself i Mony Mony. Od albuma Billy Idol (1982), počinje saradnja sa Stivom Stivensom (Steve Stevens), gitaristom iz Njujorka, koji je doprineo prepoznatljivom muzičkom stilu Ajdola tokom osamdesetih, pod uticajem postpanka, njuvejva i sintpopa. Hitovi sa tog albuma su bili Hot in the City i White Wedding.1984 godine objavljije album Rebel Yell sa hitovima: Rebel Yell, Flesh for Fantasy, Eyes Without a Face, Catch My Fall. Izdavanjem ovog albuma je postigao svetsku slavu, sa multi-platinastim tiražem. Vital Idol, remiks kompilacija najvećih hitova se pojavljuje 1985. godine. Uspešan album je bio i Whiplash Smile (1986), odnosno pesme Sweet Sixteen, To Be a Lover i Don’t Need a Gun. Pesma Sweet Sixteen sa prizvukom kantrija, jedna je od retkih njegovih balada. 1987. godine izdaje Vital Idol ze američko tržište, uz prateći live singl za pesmu „Mony Mony“ koji zauzima prvu poziciju u SAD-u.

Ubrzo zatim, Stiv Stivens ga napušta i formira svoj bend. Bili Ajdol se seli u Los Anđeles, gde 1990. izdaje album Charmed Life, sa pesmama u tipičnom rok stilu. U to vreme je doživeo tešku saobraćajnu nesreću na motoru, zbog koje je umalo izgubio nogu. Najveći hitovi s ovog albuma su bili L.A. Woman (obrada Dorsa iz 1971) i Cradle of Love. Spot za pesmu Cradle of Love je doživeo ogroman uspeh. Album Cyberpunk (1993), donosi promene u Ajdolovom muzičkom stilu, sa primesama tehna i kompjuterskom obradom glasa, što je bilo mnogo ispred svog vremena. Nije doživeo veliki uspeh, a najpoznatija pesma sa tog albuma je Shock to the System. Sledeće godine izdaje singlSpeed (1994), koji je bio veliki hit iz filma Brzina. Posle toga ga prate problemi s drogom i sledi dugogodišnja pauza u izdavanju studijskih albuma. Saradnju sa Stivom Stivensom ponovo pokreće 2001. godine i izdaje kompilaciju Greatest Hits, na kojoj se našla i pesma Don’t You Forget About Me (obrada Simpl Majndsa iz 1985). Devil’s Playground (2005) je bio njegov prvi studijski album nakon 12 godina. Najveći hit s tog albuma je Scream.

  • U Srbiji je gostovao 2006. godine, na festivalu „Egzit“ u Novom Sadu i 21. juna 2010. u Beogradu na „Ušće festu“.
Izvor: wikipedia.org (Turizam za vas i nas)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije