EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

B.B. King

Riley B. King rođen 16. septembra 1925. poznatiji po umetničkom imenu BB King (Beale Street Blues Boy), je američki blues gitarista i pevač, tekstopisac, vrlo cenjen zbog svog ekspresivnog pevanja i sviranja na gitari.

U Memphis je prvi put došao 1946. godine, ali je otišao nakon nekoliko meseci. Vratio se nakon bolje pripreme, i radio kao pevač u lokalnoj radio stanici. Nastupa od 1947. godine a smatra se da je u svojoj muzičkoj karijeri imao preko 15.ooo nastupa.

Tokom 1950-ih proslavio se nizom hitova, a za njegove prve pesme, producent je bio Sam Phillips, kasnije osnivač izdavačke kuće Sun Records. Nakon 12 hitova, proširio se izvan bluesa na pop i r&b tržište obradom pesme Roya Hawkinsa „The thrill is gone“.

Njegova slava nastavila je da se povećava tokom 1970-ih, 1980-ih,1990-ih i od 2000. na ovamo. Osim muzičke karijere, gostovao je i u nizu televizijskih emisija, (Princ iz Bel Aira, Bračne vode). Pojavio se i u filmu Blues Brothers 2000, kao pevač i gitarist sastava „Louisiana Gator Boys“. U tom filmu radio je sa raznim muzičarima, kao što su Eric Clapton i Bo Diddley, između ostalih.

Izyzetno priznat kao najcenjeniji i najuspešniji bluesmana, ne samo u Sjedinjenim Državama, nego i u svetu. Časopis Rolling Stone ga je rangirao na 3 mesto na popisu „100 najvećih gitarista svih vremena.“

Za svoju muziku, dobio je 14 nagrada Grammy, uključujući i onu za životno delo 1987. godine.


King je bio oženjen dva puta, sa Martha-om Lee Denton, 1946.-1952., i sa Sue Carol Hall, 1958.-1966. Oba braka su završila razvodom najverovatnije zbog Kingovih 250 nastupa godišnje. Govori se da je sa raznim ženama postao otac  15-oro dece.

Svaka od tih žena je od B.B. Kinga tražila da se odliči između nje i Lucille (njegove poznate crne Gibson gitare). Gitara je odnosila „pobedu“.

Nije pušač, ne pije, vegetarijanac je, boluje od dijabetesa tipa 2. Bio je angažovan po raznim socijalnim pitanjima i rado je učestvovao u dobrotvorne svrhe.

Izvor: serbianforum.org (Turizam za vas i nas)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije