EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

ABBA ZA SVA VREMENA

ABBA je najuspešnija švedska i jedna od najpopularnijih grupa na svetu. Punih 10 godina je bila najdominantnija grupa na svim svetskim top-listama, prodavši mnogo hit singlova i albuma, procenjije se da je prodato od 100 do 500 miliona primeraka što ih posle Bitlsa čini drugim najuspešijim bendom na svetu.

Oni su prva pojava sa evropskog tla koja je postala redovan deo britanskih, američkih i australijskih top-lista, a njihov uspeh je otvorio vrata za mnoge druge evropske grupe.

ABBA je osnovana 1972, a činili su je: Bjorn Ulvaes, Beni Anderson, Agneta Feltskog i Ani-Frid Lingštad.Postali su širom sveta poznati nakon pobeđivanja na takmičenju Evrovizija 1974. sa pesmom Vaterlo. Grupu su činila dva bračna para, Bjorn i Agneta i Beni i Ani-Frid.

Ime ABBA sačinjeno je od prvih slova imena svakog člana grupe.

Svi članovi grupe su imali svoje odvojene, uspešne  muzičke karije, ali se njihova krijera menja kada ih upoznaje Stig Anderson, menadžer Hutenani Singersa i osnivač Polar Muzika koji je u njima video mnogo potencijala. Prvi naziv benda je bio  Bjorn, Beni, Agneta & Frida. Stig, umoran od nezgrapnog imena, počeo je da oslovljava grupu privatno i u javnosti kao ABBA. Ovo je na početku bila šala, pošto je Abba takođe bilo ime poznate firme za konzerviranje ribe u Švedskoj. Ipak, pošto je firma bila manje-više poznata izvan Švedske, Stig je počeo da veruje da će ime dobro prolaziti na međunarodnim tržištima i tako je ostalo. Kasnije je grupa pregovarala sa firmom oko prava na upotrebu imena.

Nakon nekoliko pokušaja na Evroviziji, ponovo su se okušali  1974, sada inspirisani rastućom glam rok scenom u Velikoj Britaniji . „Waterloo“ je bila neskriveno pop pesma sa primesama glam-roka koju je producirao Majkl Tretou. Sada daleko iskusniji, bili su bolje pripremljeni i za takmičenje i imali su materijal vredan albuma nakon održanog izbora  u Brajtonu. Pesma je ubedljivo pobedila i katapultirala ih u britansku scenu po prvi put. Sada su imali privlačno ime ABBA i ljudi su mogli da odmah kupe ceo album („Waterloo“). „Waterloo“ je bio prvi broj 1 grupe na britanskim top-listama. Takođe je izdan u SAD gde je stigao do 6. mesta.

Sve do izbacivanja njihovog drugog albuma „ABBA“ i singla sa nje „SOS“, ABBA nije pokazivala znake da je predodređena za veće stvari. „SOS“ je konsolidovao prisustvo ABBA-e u Velikoj Britaniji gde je bio među prvih deset i oni više nisu smatrani za grupu koja je sa samo jednom pesmom postala čudo.

Mnogo veći uspeh je došao 1975. kada se svaki singl koji se izdavao solidno plasirao na listama, a „Mamma Mia“ je stigla da 1. mesta u Velikoj Britaniji januara 1976.

U to vreme grupa je izdala album „Greatest Hits“ iako je imala samo 5 hitova u prvih 40 u Velikoj Britaniji i SAD. Ovaj album je uključivao pesmu „Fernando“ (ranija verzija je bila hit-singl na švedskom jeziku za Ani-Frid i bila je uvršetna u njen solo album „Frida Ensam“ iz 1975. koji je producirao Beni). Iako je postala jedna od najpoznatijih pesama ABBA-e, „Fernando“ se nije pojavio na švedskom i australijskom izdanju „Greatest Hits“.

Do 1978. ABBA je bila megagrupa. Oni su pretvorili zapušteni bioskop u studio Polar Mjuzika, koji su koristili i neko drugi uspešni bendovi (album Led zepelina In Through the Out Door je bio snimljen tu).

Singl Summer Night City, njihov zadnji švedski broj 1 na top-listama, se zaustavio kratko pri vrhu britanske top-liste, ali je označio uvod u disko pohod ABBA-e sa albumom Voulez-Vous, koji je izdan u proleće 1979. Ovo izdanje je označilo mali pad popularnosti ABBA-e u Velikoj Britaniji i Evropi, ali je privukao mnogo pažnje u SAD. Album je uključivao hiteove Chiquitita,Does Your Mother Know, Voulez-Vous i I Have A Dream.

Kasnije iste godine, grupa je izdala svoj drugi album sa najvećim hitovima koji je sadržao novu pesmu Gimme! Gimme! Gimme. 1979, ABBA je išla na turneju po SAD i Kanadi, svirajući pred velikom publikom, ali je uspeh bio možda mali i prekasan.

Album iz 1980. Super Trouper je odražavao promene u ABBA-inom stilu sa više istaknutim sintisajzerom i više ličnim stihovima. On je postavio rekord za najviše prednarudžbina ikada dobijenih za album u Velikoj Britaniji nakon što je 1 milion kopija naručeno pre izdavanja. Iščekivanje za izdanjem je izazvala pesma The Winner Takes It All, osmi broj 1 grupe na britanskoj top-listi (prvi posle 1978).

The Visitors (1981), njihov poslednji studijski album, je pokazao zrelost i dubinu osećanja koji su nedostajali na njihovim ranijim snimcima, ali su ipak smeštali bend u pop žanr, sa privlačnim stihovima i melodijama. Naslovna pesma The Visitors se odnosi na tajne sastanke koji su održani bez dozvole komunističkih vlada u satelitskim državama Sovjetskog Saveza, a ostale pesme su se odnosile na teme kao što su starost, gubitak nevinosti, roditelje koji gledaju kako im deca odrastaju i tako dalje. Njihove melodije su još uvek bile primamljive, ali promena stila se održavala početkom komercijalnog propadanja nakon poslednjeg singla One Of Us koji je bio hit širom sveta u decembru 1981.

Iako je ovaj period označen kao propadanje grupe, ABBA je još uvek imala veliku publiku, posebno u kontinentalnoj Evropi i mogla je bez sumnje da nastavi sa radom da nije bilo ličnih problema u grupi; dva bračna para su se razvela do ovog trenutka. Pesme The Winner Takes It All i One Of Us daju poglede na lične probleme sa kojima su se suočavali članovi ABBA-e.

U leto 1982, grupa se sakupila da snimi novi album. Na kraju su samo izdali dvostruki album – kompilaciju svih njihovih prethodnih uspeha uz dve nove pesme.

ABBA je kolektivno odlučila da se rasformira početkom 1983.

Grupa se postepeno razbila kako su njeni članovi počeli da rade različite projekte. Beni i Bjorn su sarađivali sa Timom Rajsom da bi napisal mjuzikl Šah, dok su Agneta i Frida radile na svojim solo albumima.

Izvor:  (wikipedia.org) Turizam za vas i nas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije