EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Ljubav ipak nije emocija

Svi traže ljubav, i većina, kada je nađe – povezuje je sa osećajem sreće, međutim, sreća se može brzo pretvoriti u depresiju, a zaljubljenost često može ima i neugodne posledice.

„Iscrpljeni čovek usred pustinje može se osetiti uzbuđeno kad spazi oazu. Ali ako shvati da je u pitanju optička varka, fatamorgana, osetiće potpuno drugačiji tip emocija“ – tvrdi dr Lusi Braun, profesorka neurologije s njujorškog Univerziteta Albert Ajnštajn.

Upravo tako i ljubav može dovesti do osećaja sreće, ali i do celog seta drugačijih emocija – što je još jedan dokaz da je ljubav više pokretački mehanizam, a manje emocija.

„Ljudi smatraju da ih zaljubljenost čini srećnima, ali ona jednako tako može nekoga učiniti i nesrećnim, ljutim ili uplašenim“, smatra dr Braun.

Jedna još neobjavljena studija potvrđuje ove tvrdnje.

Istraživanje je obuhvatilo 183 studenta, kojima je podeljena lista sa 69 pojmova povezanih s emocijama kao što su brižnost, ljubomora i ushićenje. Nakon toga studentima je pročitan jedan od ciljnih pojmova (ljutnja, užitak, tuga ili ljubav), nakon čega je bilo potrebno da označe sve emocije koje se mogu povezati s njima.

Studenti su u proseku uz ljubav stavili sedam emocija više nego uz preostala tri pojma. Uz ljubav su stavili i pozitivne i negativne emocije, dok su recimo uz „užitak“ svrstali samo pozitivne asocijacije.

Istraživači tvrde da ovo dokazuje da ljubav funkcioniše drugačije nego emocije. Oni koji o ljubavi razmišljaju kao o osećaju možda su zavedeni time što ljubav može da uzrokuje pojavu vrlo jakih osećanja – ali ta osećanja su samo posledica ljubavi kao osnovne potrebe.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije