EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Koje je najgore mesto u avionu?

Sledećeg puta kada budete rezervisali mesto u avionu, izbegnite ono pored prozora, posebno ukoliko vaš let traje duže od šest sati.

Novo istraživanje kaže da uživanje u pogledu kroz prozor aviona sa 10.000 km povećava vaše šanse za dobijanje duboke venske tromboze i krvih ugrušaka. Studija kaže da je rizik veći čak dva puta nego da sedite na mestu proed prolaza.

Ne ugrožava vas sama lokacija ili pogled, već činjenica da ćete se ređe odlučiti na ustajanje kada treba da podignete još dvoje nepoznatih ljudi koji do vas sede.

„Kada sedite duži vremenski period, gravitacija čini da se vaša krv spusti u noge, što čini mnogo lakše formiranje ugrušaka. Kada hodate, svaki korak uzrokuje kontrakcije što vraća vašu krv do srca“ objašnjava dr Suzan Kan sa Instituta u Montrealu inače autorka novog pravilnika za oboljenje duboke venske tromboze.

Ova bolest je retka i javlja se kod jednog od 5.000 avionskih putnika. Međutim, ukoliko ste među onima koji često putuju, barem ustanite i prošetajte svakih sat ili dva. Dok sedite, kontrahujte svoje mišiće tako što ćete savijati zglobove i „tegliti“ noge i tako pomoći krvi da se kreće kroz vaše telo.

Jedan od načina da sprečite vensku trombozu i stvaranje ugrušaka, mogu biti i čarape za vene koje izazivaju kompresiju. One posebno pomažu ukoliko ste gojazni ili ste imali nedavnu operaciju. One će pritiskati vaše zglobove i listove i tako „terati“ krv ka srcu.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije