EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Ko je najbolji gitarista ikada?

„Njegovo sviranje bilo je tako lako. Nema jednog snimljenog minuta u njegovoj karijeri za koji bismo mogli da kažemo da se mučio oko sviranja – čini se kao da to jednostavno teče kroz njega.“

Ovim rečima magazin „Rolling Stone“ opisuje Jimmia Hendrixa, koji je prema njihovom nedavno obavljenom istraživanju najbolji gitarista u muzičkoj istoriji.

„Okupili smo tim trenutno najboljih gitarista današnjice ali i drugih muzičkih eksperata da izaberu svoje omiljene majstore na gitari i objasne šta to legendu izdvaja od ostalih“, saopštili su iz popularnog muzičkog časopisa.

Tako je Jimi Hendrix poneo titulu najboljeg gitariste. „On je razvio našu ideju o tome šta rok muzika treba da bude. Najlepša pesma iz njegovog opusa je ’ Little Wing’. To je jednostavno divna pesma koju, kao gitarista, možete da proučavate ceo život i da je ne ’skinete’, nikada da ne uđete u nju na način na koji on to može“, tvrdi Tom Morello, gitarista bendova Rage Against The MachineAudioslave.

Kao ključne Hendrixove numere Morello još navodi „Purple Haze“, „Foxey Lady“, „The Star-Spangled Banner“ i „Hey Joe“.

Sorry, site not recognized

Drugo mesto zauzeo je Eric Clapton. „To je jedini gitarista koji je na mene uticao, iako ne zvučim kao on. Postoji suštinska jednostavnost u njegovom sviranju, njegovom stilu, ritmu i zvuku. Uzeo bi gitaru ’Gibson’, priključio je na ’Marshal-a’ i to je to. Esencija. Bluz“, smatra gitarista Eddie Van Halen, izdvajajući njegove pesme „I’m So Glad“, „Bell Bottom Blues“, „Crossroads“ i „White Room“.

Na trećoj poziciji našao se Jimmy Page, gitarista kultnog benda Led Zeppelin. „On je imao viziju o tome kako da stereotipe, o tome šta gitara može, uzdigne na viši nivo. Ako pratite pesmu „The Song Remains the Same“ do kraja, videćete kako se ona razvija kroz toliko promena, glasnije, tiše, mekše, ponovo glasnije“, izjavio je Joe Perry gitarista sastava Aerosmith . On dodaje da se Page najbolje pokazao u pesmama „Dazed and Confused“„Heartbreaker“ i „Kashmir“.

Sorry, site not recognized

U top 10 najboljih gitarista sveta našli su se i Keith RichardsJeff BeckB.B. KingChuck Berry,Eddie Van HalenDuane Allman i Pete Townshend.

Na izbor od sto najboljih našle su se samo dve dame, i to Joni Mitchell na 75. i Bonnie Raitt na 89. mestu.

Celokupnu listu sto najboljih gitarista možete pogledati OVDE.

Sorry, site not recognized

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije