EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kako je sluh uticao na Betovena

Pogoršanje problema sa sluhom uticalo je na rad Ludviga van Betovena, jer je gubitkom sluha slavni nemački kompozitor počeo da bira niže tonove kako bi mogao da čuje muziku koju komponuje, prenosi agencija AFP.

Jozef Karl Štiler: 'Ludvig van Betoven', 1820. (detalj

Kompozitor, koji se 1801. godine prvi put požalio na probleme sa sluhom, 1812. mogao je da čuje samo vikanje, a do 1818. godine komunicirao je beleškama. Par godina pred smrt 1827. bio je potpuno gluv.

Troje naučnika iz holandskog grada Lajdena pozabavilo se ovim problemom analizirajući Betovenov rad. Podelivši ga na četiri perioda, došli su do zaključka da je sa napredovanjem bolesti kompozitor sve više izbacivao visoke tonove, menjajući ih srednjim i niskim, koje je mogao da čuje.

Kada je postao potpuno gluv i više nije mogao da uživa u muzici koju komponuje, Betoven je po sećanju na svoj najraniji period ponovo počeo da koristi visoke tonove u svojim delima.

Sorry, site not recognized

Izvor: B92 (TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije