EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kako izgleda nesrećna osoba?

Kada bi trebalo da iz grupe zaposlenih ljudi izdvojite najsrećniju osobu, koga biste izabrali? Da li bi to bio muškarac ili žena, u braku ili ne, sa ili bez dece?

Sudeći prema novom istraživanju, najsrećniji radnik je muškarac, ima 39 godina, oženjen je, ima jedno dete i ženu koja nema stalan posao. Ima godišnji prihod domaćinstva između 150.000 i 200.000 dolara i višu poziciju na poslu.

S druge strane, najnesrećniji radnik je žena, 42 godine, neudata, sa godišnjim primanjima ispod 100.000 dolara, koja radi na nekoj profesionalnoj poziciji (lekar ili advokat).

Istraživanje koje je obuhvatilo 670 američkih radnika pokazalo je da su muškarci generalno srećniji od žena, kako u kancelariji, tako i izvan nje. Takođe, muškarci češće prave pauze tokom posla radi ličnih aktivnosti i odmora.

Šta je razlog ovakvoj različitosti polova? 

Neke studije pretpostavljaju da bi to moglo biti zato što su žene rastrzane na više strana. U prošlosti du muškarci bili “hranitelji”, dok su žene bile okrenute brizi oko kuće i dece. Onog trenutka kada su se uloge promenile i kada su i žene počele da donose hranu u kuću, podrazumevalo se da tu hranu treba i da skuvaju.

Nakon završenog radnog vremena, žene posao nastavljaju kod kuće – kuvanje, pranje veša, briga oko dece. Udate žene koje imaju uspešnu karijeru provode u proseku 11 sati nedeljno u obavljanju kućnih poslova, što obuhvata 61 odsto ukupnog vremena provedenog u kući.

To bi mogao da bude realan razlog zašto žene češće pate od hroničnog stresa, glavobolje, mišićne tenzije, problema sa težinom i depresije.

Jedna od najvažnijih stvari koju bi žene trebalo da shavate jeste da ne mogu uvek imati sve. Dobro izbalansirane aktivnosti su ključ uspeha.

Ravnoteža se postiže na osnovu samospoznaje, jasnog određivanja sopstvenih granica, životnih potreba i želja. Ako ste obavezani da radite 70 odsto vremena u toku dana, potrudite se da ostalih 30 odsto vremena posevetite samo sebi i stvarima koje vas ispunjavaju. I iznad svega, ne ustručavajte se da podelite teret.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije