EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kako da pripremite kuću za hladne dane?

Posle dugog i toplog leta stižu hladniji dani. Sada je pravi trenutak da pripremite svoj dom za zimu.

Nekoliko praktičnih saveta, pomoći će vam da brzo i jednostavno pripremite kuću za hladne dane i spremno dočekate zimu, piše Metro

1. Proverite grejanje
Ukoliko već niste, svakako proverite sistem grejanja, bez obzira da li imate centralno grejanje ili se grijete na neki od energenata. Svake zime događa se nekoliko nesreća u kojima ljudi izgube život zbog neispravnih plinskih ili drugih instalacija, zato dimnjaci i bojleri nikako nisu stvari na kojima bi trebalo da štedite. Dobre instalacije zalog su jeftinijeg i sigurnijeg grejanja kad počne sezona.

2. Pregledajte krov
Kao i sa grijanjem, i krov je vaša prva linija obrane kada je u pitanju borba protiv ekstremnih zimskih hladnoća, kakve su česte zadnjih godina i u našim krajevima. Krov koji prokišnjava ili s kojeg otpadaju crepovi može na kraju da vas košta višestruko skuplje nego što biste platili profesionalcu da vam ga pre zime detaljno pregleda.

3. Proverite ispravnost cevi
Puno je razloga zbog kojih zimi dolazi do pucanja cevi, ali tada je obično prekasno da se pitamo zbog čega je do toga došlo, budući da u tom trenutku ne preostaje ništa nego da izvadimo novčanik i platimo skup popravak. Proverite u kakvom su stanju vaše cevi i da li bi trebalo da zamenite neki deo i pripazite da u cevima koje ne koristite zimi ne ostane vode.

4. Proverite vrata i prozore
Ispitajte sva mesta gde zimi može da se gubi toplota. Ukoliko imate stare prozore, zamenite ih novim, budući da će vam to dugoročno uštedeti puno novaca. Isto važi i za svu ostalu stolariju u kući, kao i sve ono što je direktno vezano uz to da zadrži toplotu unutar kuće, kako ne bi zimi grejali i dvorište.

5. Pripremite dvorište za zimu
Detaljno očistite korov i ostatke jednogodišnjih biljaka,  očistite tlo i pripremite pokrivač za prekrivanje biljaka ako ga imate. Naravno, ukoliko imate veliki vrt sa voćkama, jesen je doba berbe, stoga ne zaboravite nakon branja da pokupite sve eventualne ostatke koji ostanu na tlu.

6. Spakujte kutiju za vanredne situacije
Veliki nanosi snega zimi mogu da poremete ili potpuno prekinu dovode električne energije i da blokiraju sve puteve, što može da traje satima, pa čak i duže. Zato, ukoliko živite negde gde zimi padne puno snega, a naročito ako ste izvan većih naselja, svakako je pametno da na sigurno mesto spremite nekoliko stvari koje će vam dobro doći u nuždi. To mogu biti sveće, baterije, konzervirana hrana (ne zaboravite i otvarač), voda u flašama i dodatni pokrivači.

7. Izvadite zimsku opremu
Sada je pravo vreme da iz dubine spremišta izvadite lopate za sneg, lance za automobil i sve druge stvari nužne za normalno funkcionisanje zimi. Na njihovo mesto ostavite svu letnju opremu, kao što su kosilica i ostale alatke. Isto možete da uradite i sa odećom.

Izvor: Smedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije