EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kako da poslužite sir i vino

Savršen spoj – Nećete pogrešiti ako za predjelo ili desert izaberete i poslužite sir i vino, a da biste ih najbolje sparili, svakako izaberite one koji su slični.

Takozvani francuski paradoks dugovečnosti strastvenih gurmana potvrđuju moderni nutricionisti i treneri poput Alana Aragona, savetnika za „Mens helt“, koji preporučuje krišku masnog sira na dan. Sir je izvrstan za grickanje pre ili posle ručka, naročito ako nemate vremena za petljanje oko deserta. Poslužite ga uz voće ili neutralne krekere koji ne narušavaju aromu sira – i flašu vina.

Sir i vino su međusobno slični: proizvodi su fermentacije, nastali od različitih sorti grožđa i sorti mleka. Iako se suprotnosti ponekad privlače u ljubavi, sličnosti stvaraju istinski ljubavni odnos na tanjiru. Zato je najbolji recept da poslušate svoj nos i sparite srodne arome i ukuse. Osnovno pravilo je da uz teška, starija ili crna vina idu teži, tvrđi i aromatični sirevi, a lagane voćne arome bele ili ružičaste kapljice najbolje je služiti uz neutralnije, mlađe i kremastije sireve.

MLADI SIR I MED UZ SLATKO VINO 

Vrlo mlade kravlje sireve s mlečnim ukusom (rikota i mocarela, na primer) za desert možete preliti s malo meda. Poslužite ih sa slatkim vinima kao što su desertni muskat ili traminac.

KREMASTI SIREVI I KISELKASTA VINA 
Nežni sirevi, poput „brija“, slagaće se s belim vinima nežnih mirisa – na primer belim sovinjonom. Ako je sir kremastiji (zreli kamember), bolja su kiselkasta bela vina kao što je graševina ili voćna crna vina s malo tanina. Uz trapist i gaudu ide crni pinot ili merlot.

UKUSNO, SLATKO, AROMATIČNO
S plavim sirevima snažnih ukusa i mirisa vrlo dobro se slažu slatka vina (traminac, muskat ili beli sovinjon). Uz slane i aromatične sireve (parmezan) pristaju suva i aromatična vina (rajnski rizling). Sa slanim kremastim sirevima kao što je grčka feta slažu se rozei i lakša crna vina.
Tvrdi sir podnosi snažno vino

Jake i tvrde ovčje sireve najbolje je kombinovati sa snažnim crnim vinima, poput plavca ili kaberne sovinjona.
Izvor: Smedia.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije