EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Kad su venčanice ušle u modu

Da li ste znali da je venčanica kao „obavezna“ garderoba mlade postojala još u starom Egiptu?

Guliver/Getty images

Na dan svog venčanja žene u starom Egirpu su se posebno oblačile, noseći duge haljine, zaodenute ogrtačem na pruge, dok su na glavi nosile maramu koja je bila zakačena iza ušiju.

U drevnoj Grčkoj su bile umotane u ogrtače ispod kojih su nosile tunike, a na glavi su imale venac od mirte – cvet Afrodite, boginje ljubavi. Tunike su na dan venčanja nosile i Rimljanke, a na venac od mirte su dodavale i cvet narandže.

Po tadašnjem običaju, venčanu tuniku su im poklanjali roditelji, a oko struka su nosile pojas vezan u čvor koji je smeo da razveže samo mladoženja.

U Engleskoj, u 14. veku, princeza Filipa je na svom venčanju obukla ono što bi podsećalo na danjašnje haljine za venčanje, a tada su devojke počele na venčanjima da nose grančicu ruzumarina u ruci koji simbolizuje vernost i bračnu sreću.

U srednjem veku su devojke na venčanjima oblačile najlepšu haljinu koju imaju i tada su se birale haljine crvene boje koja je simbolizovala ljubav, uglavnom od damasta, brokata ili somota, a u vreme Napoleona crvenu je zamenila ljubičasta boja.

Bele haljine na venčanjima počele su da se nose tek početkom 19. veka, kada je uveden i običaj svadbenih poklona, prijema i svadbenih torti. Tada se uz venčanice prvi put pojavio i veo na glavi, mlade su nosile u rukama buket cveća, a zabeleženo je da su tada mlade prvi put počele da nose i rukavice.

Iako je bela boja ostala imperativ kada su venčane haljine u pitanju, pod naletom feminističkog pokreta i seksualne revolucije ’70. godina prošlog veka, na venčanjima se nose haljine svih boja i dužina, duga haljina više nije obavezna, ona zavisi više od želja mlade nego od tradicionalnih običaja.

Najromantičnijom haljinom u istoriji smatra se haljina supruge Kloda Hesingera, pilota u Drugom svetskom ratu, koju je sašila od padobrana koji je Klod sačuvao posle prinudnog sletanja kada su ga pogodili japanski lovci.

Dok je čekao pomoć, Klod je bio umotan u padobran da bi se zastitio od hladnoće, a venčanica, koja je šivena po uzoru na haljinu koju je nosila Skarlet O’Hara u filmu „Prohujalo sa vihorom“, čuva se u Narodnom muzeju američke istorije u Vašingtonu i smatra se jednim od najvećih simbola ljubavi i romantike.

Venčanica koja je obeležila ovu godinu je ona koju je na venčanju nosila Kejt Midlton. Posle višemesečnog iščekivanja i spekulacija u vezi sa njenom venčanicom: ko će je i kako dizajnirati, mlada je na venčanje u Vestminsterskoj opatiji, stigla u krem haljini od svile i satena, sa gornjim delom od ručno rađene čipke. Venčanicu za kojom su „poludele“ mlade širom sveta dizajnirala je Sara Barton iz modne kuće „Aleksandar Mekvin“,

Ako ćete uskoro birati venčanicu, pogledajte šta savetuje stilista Ašok Murti.

Izvor: Mondo (Tanjug) 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije