EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Glasna deca na putovanju – nemir roditelja i turista

Glasna deca na letovanjima su problem svakog putnika, čak i svojih roditelja, a u petini slučajeva očevi i majke požele da nisu napustili kuću, pokazala je studija koju je sproveo „Getvik“ aerodrom u Londonu.

Oko 1.000 Britanaca upitano je o svom iskustvu putovanja sa decom, kako bi se otkrili glavni uzroci stresa na porodičnim letovanjima, preneo je Rojters.
Više od polovine ispitanih je kazalo da se oseća loše kada njihova deca plaču ili se loše ponašaju na putovanjima, a četvoro od 10 ispitanika je reklo da ih najviše izluđuju drugi turisti.
Saputnici su u četvrtini slučaja zamolili roditelje sa glasnom decom da se pomere, a svakom desetom ispitaniku je otvoreno rečeno da ućutka svoje dete.
Čak 62 procenta ispitanika je priznalo da se najviše plaši da će njihovo dete plakati ili biti nemirno u avionu. „Porodični odmori trebalo bi da pruže mogućnost roditeljima da provedu kvalitetno vreme sa decom i zabave se, ali kao što je ova studija pokazala, brige često mogu tome da stanu na put“, izjavila je autorka bloga za roditelje „English Mum“, Beki Vigins.

Ona smatra da stres čini još većim osećaj krivice te je najbolje da se roditelji dobro pripreme i uzmu u ozbir sve moguće rizike pre nego što krenu na put.

Vigins savetuje roditelje da putovanje sa decom posmatraju kao avanturu, da njihove rančeve napune interesantnim stvarima (bojicama, bojankama, omiljenim knjigama) i da ne žure da se prvi ukrcaju u avion, nego da daju deci malo slobode pre nego što uđu.
Poželjno je, preporučuje Vigins, rasporediti važne stvari u različite torbe za slučaj da se neka izgubi, proveriti da li su tu sva potrebna dokumenta, a kada se putuje sa malom decom uvek je neophodna torba za hitne slučajeve, sa vlažnim i papirnim maramicama, rezervnom odećom.
„I na kraju odvojite dovoljno vremena da dodjete na aerodrom i odmorite se od saobraćajne gužve pre nego što poletite ka željenoj distinaciji“, poručila je roditeljima Vigins.

Izvor: Blic.rs (TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije