EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Drevna tajna vrhunskog vina

Istoriju manastira Tvrdoš prati i viševekovna tradicija vinarstva i pravljenja nadaleko čuvenog manastirskog vina. Podrumi manastira Tvrdoš sačuvani su od 15. veka. U manastiru je nađen i podrum na čijim se zidovima vide ostaci vina, što pokazuje da su ondašnji monasi u njemu čuvali ovo piće.

Obnovom manastira Tvrdoš u vreme Vladike Atanasija i Vladike Grigorija počela je i obnova vinogradarstva i vinarstva

Obnovom manastira Tvrdoš u vreme Vladike Atanasija i Vladike Grigorija počela je i obnova vinogradarstva i vinarstva u našem manastiru. Monasi manastira, predvođeni igumanom Savom, započeli su novo poglavlje u priči o manastirskom vinarstvu kod nas. Preuzeli su brigu nad vinovom lozom u Trebinjskom polju gde su stari zasadi vranca smešteni na 70 hektara površine, i podigli čak 60 hektara mladih vinograda u Popovom polju.

Oko uzgajanja vinove loze i vina, bratstvu manastira pomažu najbolji naši tehnolozi, a posebno se brine o prinosima koji su ograničeni kako bi davali samo vrhunska vina. Ozbiljnija proizvodnja vina počinje 1999. godine. Pošto je manastirsko vino od strane svetskih enologa ocenjeno kao vrhunsko, došlo se na ideju da se osnuje vinarija koja bi pored manastira zadovoljavala potrebe šireg tržišta.


Za nova vina u manastiru Tvrdoš podignuti su i novi podrumi, opremljeni najsavremenijom tehnologijom, ali se vranac, odnosno tvrdoško crno, i dalje neguje na starinski način – u velikim hrastovim bačvama, u starom manastirskom podrumu iz 15. veka.

Nakon obnove podruma tvrdoški monasi, uz pomoć priznatih tehnologa, proširuju proizvodnju i dolaze do prepoznatljivih ukusa ne samo vranca i žilavke već i merloa, šardonea i kaberne sovinjona.

U martu 2006. godine, manastir Tvrdoš je osnovao preduzećePodrumi manastira Tvrdoš d.o.o. Trebinje“, koje je sada nosilac strateškog razvoja vinarstva u regiji istočne Hercegovine. Kupuje se najsavremenija oprema i vinifikatori za vinarstvo, dok se grožđe za proizvodnju vina i rakija obezbeđuje iz manastirskih vinograda u Petropavlovom polju (vranac, merlo), i Popovom polju (kaberne i žilavka).

Danas vinarija Tvrdoš ima kapacitet od oko 200.000 boca godišnje, u zavisnosti od berbe grožđa, što ih čini najvećom vinarijom u Republici Srpskoj i jednom od najvećih vinarija u BiH.

Glavni proizvodi vinarije su vranac, kaberne sovinjon, žilavka, a proizvode se i dve vrste vrhunskih prirodnih rakija – lozovača i travarica.

Jedno od najznačajnijih priznanja koje je ova kompanija dobila jeste ono u Londonu, prošle godine, na najprestižnijem svetskom takmičenju vina koje organizuje čuveni vinski časopis „Decanter“. Vranac je nagrađen u konkurenciji 11.000 vrsta vina iz 40 zemalja!

Izvoz i na tržišta EU

„Podrumi manastira Tvrdoš d.o.o. Trebinje“ prva su vinarija u BiH i RS koja je svoje poslovanje uskladila sa integrisanim sistemom BAS EN ISO 9001:2000 i HACCP, što im omogućava da svoje proizvode izvoze i na tržište EU. Njihovi proizvodi mogu se naći i u Engleskoj (Ivanovich&McHardy Ltd London), Švajcarskoj (D-R Getranke und Lebensmittelhandel, 7302 Landquart, tel. 076 567 79 37 ), u SAD (Kovex Imports INC. Chicago IL 60 630, tel. +17736818600), a uskoro i u Nemačkoj, u prodavnicama Balkan Shop Prelic.

Vranac Tvrdoš

NEMAČKA

BALKAN SHOP PRELIC
Effertsufert 102
57072 Siegen
Tel: 0271/2390618
balkanshop-prelic@t-online.de
HOLANDIJA

COMPANY LUKIC
Veemarkt 58-60
1019 DD Amsterdam
Tel: 0031204689752

ŠVAJCARSKA

D-R GETRANKE UND
LEBENSMITTELHANDEL
Prattigauerstrasse 213
7302 LandÜuart
Tel: 004176/5677937

Izvor: vesti-online.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije