EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Da li znamo svoja potrošačka prava

Koliko smo odmakli gotovo godinu dana posle početka primene novog zakona. – Šta bi trebalo da znate o garanciji, reklamaciji, vraćanju robe, podseća „Potrošač”

Gotovo godinu dana posle početka primene novog Zakona o zaštiti o potrošača, postavlja se pitanje koliko su kupci u Srbiji postali svesniji svojih prava? Da li ih koriste, ali i da li trgovci poštuju sve obaveze koje im je zakon, koji se primenjuje od prvog januara, nametnuo?

Svakodnevna iskustva pokazuju da sve odredbe još nisu zaživele, da još ima neodgovornih trgovaca koji ne žele da postupe onako kako im to zakon nalaže, na šta nam ukazuju i naši čitaoci. Stoga, gotovo godinu dana posle početka primene, pravo je vreme da se potrošači podsete svojih prava, a trgovci obaveza koje im je Zakon o zaštiti potrošača propisao.

Garancija, reklamacija, servis

Jedna od najvažnijih novina koje je zakon doneo jeste obavezna garancija od dve godine. Sve što se pazari od tehničkih uređaja mora da ima garanciju od najmanje 24 meseca, a kupci bi trebalo da znaju da je u prvih šest meseci posle dana kupovine teret dokazivanja na trgovcu. To znači da, ukoliko se uređaj pokvari u tih šest meseci, smatra se da je nedostatak postojao i kada je proizvod kupljen. Jedino što kupac treba da uradi jeste da vrati aparat trgovcu i zahteva popravku.

Kada do kvara dođe, a aparat je još u garantnom roku, potrošač nema nikakve veze sa serviserom i kada se uređaj pokvari prigovara se kod trgovca. To znači da kupac nosi pokvareni aparat gde ga je i kupio, a ne kod servisera. Kada je o garancijama reč, prema odredbama istog zakona, trgovac mora da garantuje i za polovnu robu, i to najmanje godinu dana.

Veoma je važno znati proceduru prilikom podnošenja reklamacije, odnosno šta tačno raditi kada se neki proizvod pokvari. Ne treba odmah zvati tržišnu inspekciju, jer se time ništa ne rešava. Ukoliko je kupac nezadovoljan proizvodom, prva adresa bi trebalo da bude baš onaj trgovac kod kojeg je robu pazario. Tek ako ne uspe da postigne dogovor sa prodavcem, kupac može da se obrati nekoj od organizacija za zaštitu prava potrošača i da obrazloži svoj problem. Potom organizacija kontaktira s trgovcem, posreduje između kupca i prodavca i pokušava da reši problem. Ukoliko ni to ne uspe, krajnja instanca je sud, ali bitno je napomenuti da iz potrošačkih organizacija poručuju da u gotovo 85 odsto slučajeva uspeju da reše opravdani potrošački problem građana. Kupci se mogu obratiti organizacijama potrošača u zavisnosti od dela Srbije u kojem žive.

► Region Beograda – telefon: 062/755-253, imejl: savetovalistepotrosaca@gmail.com

► Region Vojvodine – telefoni: 021/6313-600 i 021/6314-600, imejl: info@potrosac.info

► Region centralne Srbije – telefon: 035/241-516, imejl: office@japotrosac.org.rs

Moćno „oružje” – 14 dana za odustajanje od kupovine

Ono što bi svaki kupac trebalo da zna jeste to da sve što ne kupi u prodavnici nego „na daljinu”, ima prava da vrati u roku od dve nedelje. I da dobije novac nazad. Kako kod kupovine na daljinu potrošač nema mogućnosti da vidi, proveri i ispita ono što pazari, već se odlučuje na neviđeno Zakon o zaštiti potrošača daje mu pravo da odustane od kupovine bez obrazloženja u roku od 14 dana od kada mu naručena roba stigne. To se odnosi na kupovinu preko Interneta, telefona, telešopa, na prodaju od vrata do vrata, ali i na takozvane besplatne večere na koje se građani pozivaju, a na kojima im najčešće nešto prodaju ili im se obećavaju pokloni, a potom nešto i naplati. Sve to se smatra prodajom izvan poslovnih prostorija i potrošač ima prava da vrati robu u roku od 14 dana. Zakon zapravo propisuje da potrošač može jednostrano da raskine ugovor u roku od 14 dana od njegovog zaključenja ugovora, bez navođenja razloga. To znači da svako vraća ono što je uzeo – potrošač robu, a trgovac novac, ali potrošač snosi troškove transporta. Važno je istaći i da je od trenutka slanja robe natrag, potrošač odgovoran za eventualnu štetu, pa se savetuje pažljivo biranje transporta.

Velika očekivanja od evropskih projekata

Ubrzo će biti konstituisan nacionalni savet za zaštitu potrošača, a najvažniji zadatak tog tela biće da u razumnom roku da tekst solidne i dobre strategije zaštite potrošača, kao i da jasno definiše ciljeve i vreme u kojem bi oni trebalo da budu ostvareni, najavio je Dušan Petrović, ministar poljoprivrede i trgovine, na nedavnom otvaranju  konferencije „Zaštita potrošača u Srbiji: kako je poboljšati”.

– Nacionalni savet za zaštitu potrošača biće sastavljen od predstavnika države, udruženja potrošača i trgovaca, odnosno poslovne zajednice. To će biti forum gde će na legitiman i otvoren način moći da se raspravi sve što je bitno u vezi sa tom oblašću – rekao je Petrović na ovoj konferenciji, koja predstavlja početak sprovođenja aktivnosti u okviru projekta jačanja zaštite potrošača u Srbiji. Ovaj projekat trajaće do kraja 2014. godine, finansira ga Evropska unija, a vredi 2,5 miliona evra.

– Zaštita potrošača je važna jer smo svi mi potrošači. I oni koji imaju mnogo i oni koji, nažalost, nemaju. To je sistem koji štiti one koji su slabiji – rekao je Petrović.

Vensan Dežer, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, istakao je da je naša zemlja ostvarila veliki napredak u dostizanju standarda Evropske unije u oblasti zaštite potrošača.

– Evropska unija veruje da je dalje jačanje zaštite potrošača neophodno. Zahvaljujući Vladi Srbije i drugim relevantnim institucijama koji su ovu potrebu prepoznali, ovaj proces je i moguć – istakao je Dežer, dok je Tijeri Burgoanji, šef projektnog tima EU za jačanje prava potrošača u Srbiji, rekao da će bolja koordinacija unutar sistema zaštite potrošača omogućiti efikasne mehanizme za ostvarivanje prava potrošača, kako za pojedince, tako i za potrošačke organizacije.

– Domaći i strani eksperti će, u okviru ovog projekta, raditi na primenjivanju i poboljšanju postojećeg zakonodavstva u oblasti zaštite potrošača, na unapređenju koordinacije između institucija i organizacija koje se bave zaštitom potrošača, kao i na podizanju svesti o potrošačkim pitanjima u društvu – objasnio je Burgoanji.

Izvor: Politika, Stefan Despotović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije