EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Zadužbina Momo Kapor

Zadužbinu „Momčilo Momo Kapor“ osnovana je u Beogradu 19. 11.2010. godine uz odobrenje Ministarstva kulture Republike Srbije. Osnivač je supruga slavnog umetnika, Ljiljana Kapor, a Zadužbinom upravlja Upravni odbor od 12 članova čiji je predsednik Matija Bećković.

Zadužbina ima za cilj da očuva i neguje sećanje na velikog slikara i pisca Momu Kapora , ali njeno osnivanje nije tek puko negovanje uspomene. Svojim umetničkim darom, slikarskim i književnim, Moma je predstavljao jedinstven spoj dva talenta koja su ga činila tako posebnim. Tim povodom je ustanovljena godišnja nagrada koja nosi ime Momo Kapor. Nagrada se dodeljuje na dan rođenja 8.aprila, svake godine naizmenično za književnost i likovnu umetnost. Ove godine novoustanovljena nagrada prvi put je dodeljena za književnost svetski priznatom umetniku Emiru Kusturici za najbolju knjigu u 2010. godini. Cilj Zadužbine je da na ovaj način podrži one umetnike koji će u današnjem vremenu biti pojava kakva je šezdesetih godina prošlog veka bio Momo Kapor i ostao to do kraja života.

Od kad postoji, Zadužbina je poklonila prvi platan Beograđanima u Bulevaru Kralja Aleksandra s porukom ljubavi iz Kaporove knjige “Halo Beograd” .
Zatim, promovisala knjigu “Legenda Kapor”, zbirku sećanja o Momi nastalih iz pera pedeset i pet Mominih prijatelja i podržala inicijativu gradonačelinika Dragana Đilasa, osmislivši spomen-obeležje u čast Mome Kapora koje je svečano otvoreno na Adi Ciganliji u okviru manifestacije Dani Beograda 2011.

Ono što ostaje kao trajni beleg u umetnosti Mome Kapora je njegova suštinska, umetnička pripadnost „velikom svetu“, i njegova emotivna pripadnost narodu iz kojeg je potekao. U tom pogledu, kao malo koji Srbin, svojim slikama i svojim knjigama premrežio je svet. Iz tog razloga kao logičan cilj Zadužbine nameće se razmena u oblasti kulture i umetnosti i povezivanje sa srodnim kulturnim institucijama u dijaspori i svetu.

Izvor:  infolink.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije