EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Virtuelna šetnja kroz Smederevsku tvrđavu

Smederevska tvrđava, sređovekovni utvrđeni grad na ušću reke Jazave u Dunav, dobila je novu internet stranicu koja svima, koji pristupe adresi www.smederevskatvrdjava.com, omogućava da u virtuelnoj šetnji upoznaju jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji.

smederevo-08Projekat Muzeja u Smederevu „Virtuelna šetnja kroz smederevsku tvrđavu“ jedan je od 11 projekata iz četiri zemlje Zapadnog Balkana koje je finansirala švedska vlada preko Agencije za međunarodni razvoj i saradnju – SIDA.

Partneri u realizaciji projekta su švedska nezavisna međunarodna organizacija za očuvanje kulturnog nasleđa Kulturno nasleđe bez granica (Cultural Heritage without Borders) i Balkanska muzejska mreža (Balkan Museum Network).

Novi veb-sajt smederevske tvrđave omogućava panoramsko razgledanje iz 19 različito pozicioniranih tačaka koje u potpunosti pokrivaju 10,5 hektara, a posebna pažnja posvećena je panoramskom razgledanju tzv. Malog grada, ili utvrđenog dvora despota Ðurđa Brankovića.

Veb-stranica, kreirana na engleskom i srpskom jeziku, ima edukativnu i turističku dimenziju, a kroz četrdesetak tačaka u okviru sajta posetiocima su ponuđene informacije o svim važnijim segmentima smederevske tvrđave, poput kula, kapija, sakralnog kompleksa, hamama…

Autor projekta, koji je realizovan u periodu od 1. jula do 15. novembra 2013. godine, je istoričar Miroslav Lazić, kustos smederevskog Muzeja.

Smederevska tvrđava predstavlja najviše dostignuće srednjovekovnog srpskog vojnog graditeljstava. Izgrađena je u 15 veku, po želji despota Ðurđa Brankovića, sa namerom da postane nova prestonica srpske države.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije