EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Vatromet od šest miliona dolara za Ginisa!

Dubai, grad u kom je sve u superlativima, u 2014. godinu ušao je u tipično megalomanskoj atmosferi napravivši najveći vatromet spektakl u istoriji vredan šest miliona dolara.

Predstavnici Ginisove knjige rekorda potvrdili su da je 500.000 ispaljenih raketa za vatromet, koje su se raspršile na nebu nekoliko desetina kilometara od obale, bio najveći u istoriji.

Grandiozni vatromet priređen u Dubaiju na ulasku u 2014. godinu, upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći do sada organizovan u svetu.

v dub1„Deset meseci priprema i više od 500.000 ispaljenih raketa za vatromet koji je trajao oko šest minuta“, stoji na internet stranici Ginisove knjige rekorda i ističe da je reč o novom svetskom rekordu.

Ovaj pirotehnički spektakl prostirao se duž obale na području od 94 kilometara: Od Burdž Kalife, najvišeg tornja na svetu (828 metara) preko Palm Džumeire, veštačkog ostrva izgrađenog u obliku palme, sve do veštačkog arhipelaga u obliku karte sveta poznatog kao „The World“.

v dub2Spektakularni finalni plotun vatrometa stvorio je veštačko rađanje Sunca duž obale mora, jedan kilometar u visinu.

Ispaljivalo je 200 tehničara s 400 lansirnih rampi. Najveći prasak u istoriji pirotehnike dizajnirala je američka firma „Fireworks by Grucci“.

v dub3Za performans je korišćeno 100 računara za sinhronizaciju pirotehnike, zajedno sa muzičkom podlogom i koreografijom.

U izradi događaja učestvovalo je više od 200 stručnih tehničara, koji su radili 5.000 radnih sati kako bi se osiguralo da tajming vatrometa bude precizan do milisekunde.

v dub4Govoreći o događaju, predsednik Ginisove knjige rekorda Alister Ričards, koji je putovao posebno u Dubai iz Londona da prisustvuju spektaklu, rekao je da je ovaj rekordni pokušaj zaista impresivan i da će „sve oči biti uprte“ u Dubai.

Vatromet je, kako prenosi lokalna televizija, koštao šest miliona dolara.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije