EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Uskoro stiže i medicinski ciklotron

Državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Radivoje Mitrović izjavio je danas da se uskoro očekuje rešavanja problema oko toga gde će biti postavljen medicinski ciklotron za dijagnostiku najtežih bolesti.

meneldur / Flickr.com

Mitrović je rekao da je medicinski ciklotron, u kome bi postojali radiofarmaceutici sa brzim vremenom raspada koji se stavljaju u krv radi detaljnog pregleda, neophodno instalirati na jednom mestu kako bi se olakšalo pacijentima, budući da je neisplativo da se oni uvoze.

Na sednici skupštinskog Odbora za nauku i tehnološki razvoj, Mitrović je naveo da je u cilju rešavanja tog problema formirana radna grupa koju čine predstavnici Ministarstava zdravlja i prosvete i nauke.

Dodao je da se očekuje da će se za nedelju-dve naći kretna rešenja za taj problem.

„Ukoliko bismo imali proizvodnju radioizotopa sa brzim vremenom raspada u zemlji to bi bilo jeftinije za pacijente, budući da je takav pregled veoma skup“, kazao je Mitrović.

On je naveo da se razmatra da li aparat treba da bude u Kliničkom centru Srbije ili Institutu „Vinča“ i da očekuje da će se doći do kompromisnog rešenja.

Medicinski ciklotron namenjen je za dijagnostiku najtežih bolesti, a stručna javnost podeljena je oko toga da li bi on trebalo da bude instaliran u tom centru ili Institutu za nuklearne nauke „Vinča“.

Za sada se takozvani „kratkoživeći radioizotopi“, odnosno supstanca koja se ubacuje i krv pacijenta da bi se obavili detaljni pregledi uvoze iz Italije, Madjarske i Hrvatske.

Pomoćnik ministra prosvete i nauke Snežana Pajović takodje je kazala da je neophodno da se reši gde bi se proizvodili kratkoživeći radiofarmaceutici kako bi primena bila što efikasnija i brža jer je njihovo vreme raspada veoma kratko.

Ona je podsetila da primeri u nekim zemljama pokazuju da se akceleratori pozicioniraju uglavnom u okviru kliničkih centara.

„Jasno je da uvoz nije rešenje i potreban je biznis plan za to budući da u Srbiji postoji prostor za jedno mesto na kome bi se proizvodili“, kazala ja Pajević.

Članovi skupštinskog odbora ukazali su da u „Vinči“ postoje uslovi za to i da nije jasno zašto se od toga odustalo, a Pajević je rekla da bi trebalo da se razmotri zašto taj projekat nije realizovan u tom institutu i da bi dalju odluku o tome trebalo da donese Vlada Srbije.

Pomoćnik ministra Nada Dragović kazala je je da bi sa ekonomskog aspekta najbolje bilo da ciklotron bude na jednom mestu i da se razmotri da li država ima mogućnost da finansira nabavku dva ciklotrona.

Takozvani „pet aparat“ predstavlja vrhunsku tehniku 21. veka i koristi se za dijagnostiku najtežih bolesti -malignih tumora, bolesti centralnog nervnog sistema, srčanih bolesti zahvaljujući tome što omogućava posmatranje živog tumorskog tkiva i utvrdjuje raširenost malignog oboljenja u organizmu.

Stručnjaci ukazuju da je u svetu pravilo da jedna mašina, odnosno jedan pet skener „opslužuje“ milion stanovnika, što znači da bi Srbiji bilo potrebno oko šest ili sedam takvih uredjaja.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije