EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

U egipatskoj Dolini kraljeva otkriven grob pevačice

U egipatskoj Dolini kraljeva otkrivena je grobnica, stara oko 1.100 godina, u kojoj je sahranjena žena koja nije pripadala starim egipatskim dinastijama, rekli su danas predstavnici vlasti u Luksoru.

Grob žene, za koju se pretpostavlja da je bila Nehmeš Bastet ili Nani, pevačica bogu Amonu Ra, otkrili su egipatski arheolozi u saradnji sa švajcarskim kolegama, izjavio je Mansur Boraik, zvaničnik nadležnog ministarstva.

Ime pevačice znači da je verovala da je štiti žensko božanstvo Bastet.

Boraik je rekao agenciji AP da je kovčeg Nani izuzetno očuvan. Elena Polin-Grot sa švajcarskog Bazelskog univerziteta, koja je nadležna za iskopavanja na toj lokaciji, objasnila je da je grob otkriven slučajno.

„Mi nismo tražili nove grobnice, već je taj grob bio blizu jednom koji je otkriven pre 100 godina“, rekla je ona.

Polin-Grot je kazala da grobnica nije originalno bila namenjena Nehmeš, već je ona u njemu sahranjena 400 godina pošto je grobnica napravljena. Arheolozi ne znaju kome je grobnica prvobitno bila namenjena.

Arheolozi su na osnovu različitih predmeta pronađenih u grobnici utvrdili da je ta žena pevala u hramu Karnak, a kovčeg u kojem je telo pronađeno pripadao je ćerki jednog sveštenika iz vremena 22. egipatske dinastije.

U vreme smrti te pevačice, Egiptom su vladali libijski kraljevi, ali su nezavisnost tada imali sveštenici koji su vladali Tebom i koristili svoj autoritet da sahranjuju članove svojih porodica na kraljevskom groblju, ispričao je Boraik.

Dolina kraljeva u Luksoru je glavna turistička atrakcija Egipta. Grob te žene, za koju se pretpostavlja da je bila pevačica, jeste 64. otkriven u Dolini kraljeva.

Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije