EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

U Caričinom gradu pronađeni Justinijanovi pečati

Na arheološkom lokalitetu Caričin grad, kod Leskovca, pronađena su dva pečata imperatora Justinijana Prime, koji je vladao od 527 do 565. godine nove ere, izjavio je danas šef arheološkog tima na lokalitetu Caričin grad, Vujadin Ivanišević.

Ivanišević je agenciji Beta rekao da su pečati pronađeni prilikom letošnjeg iskopavanja na Akroplju, odnosno na mestu gde je bilo sedište Arhiepiskopije u Caričinom gradu.

„Ovo je veliko otkriće i još jedan dokaz koji upućuje na zaključak da je Caričin grad bio rodno meso Justinijana, kako se pretpostavlja u naučnim krugovima“, kazao je Ivanišević.

Pečati su, dodao je, napravljeni od olova i trebalo je vreme da se očiste i da se utvrdi da je reč baš o pečatima rimskog imperatora. Ivanišević je kazao da pored ova dva, u Srbiji postoji samo još jedan carski pečat koji je pronađen na lokalitetu Zvečana.

„Reč je o početu Cara Mavrinija koji je vladao od 582 do 602. nove ere. Taj pečat se čuva u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu“, naglasio je Ivanišević.

Ivanišević je kazao da je na istom lokalitetu u Caričinom gradu letos pronađen još jedan pečat privatnog lica, ali je loše izrade, pa je nečitljiv.

Caričin grad je sagrađen u šestom veku na današnjoj teritoriji opštine Lebane i „živeo“ je nešto više od 70 godina jer su ga srušila slovenska plemena koja su naseljevala te krajeve.

Ovog leta Caričin grad se našao na preliminarnoj listi čekanja za uvrštavanje u spomenike svestske baštine UNESKA, a naredne godine biće obeležen stogodišnji jubilej arheloških istraživanja lokaliteta Jusunijane Prima.

Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije