EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Turizam doprinosi miru u svetu

Ovogodišnja proslava Svetskog dana turizma – 27. septembra, odvijaće se pod parolom „Turizam-povezivanje kultura“. Tim povodom Svetska turistička organizacija (UNWTO) objavila je pismo podrške generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Ban je konstatovao da turizam ima veliku ulogu u izgradnji međunarodnog razumevanja i međusobnog poštovanja.

„Nema boljeg načina da se nauči nešto o nekoj novoj kulturi, nego iz prve ruke, a turizam omogućava čudesno povezivanje gostiju sa domaćinima, promoviše dijalog i međusobni uticaj“.

Takvi kontakti ljudi iz različitih okruženja su osnov za toleranciju i na taj način turizam može da doprinese borbi za mir u svetu, napisao je Ban Ki Mun.

On kaže i da turizam doprinosi globalnoj solidarnosti, jer u vreme ekonomske nesigurnosti pruža mogućnost unapređenja socijalno ekonomskog položaja i smanjenja razlika između bogatih i siromašnih.

Ban Ki Mun je pozvao na primenu principa Svetskog etičkog kodeksa za turizam, koji treba da posluži kao vodič za održivi i odgovorni razvoj te delatnosti.

Svetski dan turizma se obeležava svake godine širom sveta 27. septembra, a centralna proslava će se ove godine održati u Asuanu u Egiptu.

UNWTO povodom proslave organizuje foto takmičenje, koje će se prvi put ove godine odvijati i na Twitteru.

Izvor: Mondo, Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije