EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Turisti u Srbiji će imati zaštitnika

Posebna vrsta pomoći za strane turiste. U slučaju bilo kakvog problema, neprijatnosti ili neodumice stranci će moći da pozovu Jovana Nedeljkovića.

Foto: Espino Family/Flickr

Strani turisti će se od naredne godine u Srbiji imati svog „zaštitnika“! On će se, poput superheroja, pojaviti na mestu nesreće i rešavati njihove probleme.

„Pošto smo na sastanku Balkanske alijanse hotelijera BAHA zaključili da je glavni problem zemalja na ovim prostorima mišljenje turista da smo „nebezbedni“, odlučili smo da takav strah iskorenimo„, kaže Bato Krivokapić, direktor HORES (Nacionalnog udruženja hotelijera i restoratera).

Većina stranaca na Balkan dolazi sa željom da vide nekoliko zemalja i svi se pitaju da li su te države bezbedne.

Osećaj sigurnosti je glavni razlog zašto odsedaju u skupim hotelima koji pripadaju svetskim lancima iako imamo dosta kvalitetnog domaćeg smeštaja.

Na sastanku BAHA je dogovoreno da se napravi Balkanski vodič bezbednosti u kojem će biti tačno navedeno kolika je stopa kriminala, kakva je mogućnost da turistu budu opljačkani, da li je bezbedno da se voze gradskim prevozom i taksijem…

Ova brošura se uveliko sprema, a kada bude završena deliće se na graničnim prelazima. U njoj će biti i navedeno ime svih ljudi koji su direktno zaduženi da pomažu stranim turistima.

„Savetnik će se naročito angažovati ukoliko dođe do fizičkog napada. U mnogim slučajevima moraće lično da se pojavi, a, kada je to moguće, daće savet ili instrukcije i putem telefona“, objašnjava Krivokapić.

Hrvatska geografija

U Balkanskoj asocijaciji hotelijera, koja želi da pomogne stranim turistima, nalaze se sve balkanske zemlje (pa čak i Rumunija i Albanija) osim – Hrvatske. Oni smatraju da se ne nalaze na Balkanu, tako da srpski turisti u toj zemlji neće imati turističkog savetnika od kojeg mogu da traže pomoć u slučaju nevolje.

Izvor: B92 (novosti.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije