EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Tradicionalno ili moderno – novo lice ski-centara

Zgrade u ski-centrima i kuće koje se iznajmljuju skijašima u Sjedinjenim Američkim Državama do nedavno su sve bile rustične, alinjihov dizajn se sada drastično menja.

Travel-Ski Resorts DecorLusteri napravljeni od jelenskih rogova, preparirani lovački trofeji na zidovima, slike idiličnih pejzaža nestaju, a umesto njih enterijer čine čiste, ravne linije, savremena umetnost i otvorene, povezane prostorije.

Odustanjanje od rustične tradicije, uz modernizaciju je posledica želje da se održi korak s novom vrstom gostiju.

„Stvari se menjaju toliko brzo, da je čak i opstanak u hotelijerstvu postao veoma težak“, rekao je Hju Templton, generalni direktor Hotela „Viceroy“ u Snoumesu u Koloradu. „Mlađi gost očekuje da i na putovanju nešto odražava to ko je on. To je veoma velika promena“.

2128071202529e196a2090e438945319_v4 bigTa promena je relativno nova u zimskim centrima, ali prati smenu generacija klijentele. Prethodna generacija, rođena posle Drugog svetskog rata, odrasla je s rustičnim enterijerima ski-centara, te je taj dizajn ostao dok je ta generacija donosila glavninu prihoda.

Ali, poslednjih godina, došlo je do promene: stiže „milenijumska generacija“ i počinje da troši novac. Oni su više orijentisani na tehniku i elektroniku nego njihovi roditelji, i toliko su kod kuće „priključeni“, da i u hotelima očekuju podjednako brze internet-veze i podjednak broj kablovskih TV-kanala.

Njihov ukus u pogledu enterijera je takođe drugačiji: većinom su za čist, minimalistički dekor, a ne staromodno bogat i udoban. Odgovarajući na to, neka skijališta već imaju kameni pod umesto drvenog, savremen nameštaj i osvetljenje, umetnička dela i ukrase koji nisu nužno sa zimskim motivima.

Stariji primeri takvog modernističkog preuređenja su u skijalištima Kolorada, a sada ih slede zimski centri u švajcarskim i francuskim Alpima.

5089412684eb132865fb4c421410134_v4 bigU hotelima Kolorada ponegde je ostao tek samo nagoveštaj rustičnog izgleda – klasična drvena greda među konstrukcijom od čelika, nacrtani kameni zid, ali neprirodan, šaren, umetnička dela s motivima divljih životinja, iako su to sada apstraktne slike, umesto tipičnog jelena koji stoji pored jezerceta u snegu.

Neki centri se modernizuju deo po deo, da bi zadržali i stare goste. „Starija generacija koja je sada u penziji, polu-penzionisana ili odavno živi bez dece, ima malo više želje za staromodnim enterijerom iz vremena kada je i u kojem je odrasla“, rekao je Dejvid Kingston, generalni direktor Hotela „Tera“ u Snoumesu.

Ipak, „milenijumska generacija“ koja je velika i počinje da troši novac, diktiraće koliko će se ozbiljno ili duboko menjati dizajn enterijera, dodaje on.

Neki od starijih koncepata dizajna bili su rezultat nužnosti. Skijaški centri i zgrade građeni na padinama planina, morali su da budu od drveta i kamena jer je bilo teško drugi materijal i mašine dopremiti krivudavim putevima.

Napredak tehnologije je olakšao izgradnju, čak i u planinama. Tako građevinari sada mogu uzeti dva gotova betonska zida od 4,5 tone i jednostavno ih povezati drugim, lakim materijalom, umesto da grade kuće drvene konstrukcije s teškim krovnim gredama.

Novi projekti nisu samo „modernog stila“, rekao je Templton, već omogućavaju i da hoteli budu energetski efikasniji i lakši za održavanje dok je zgradu od drveta veoma teško održavati, dodao je on.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije