EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Srbiju posetilo 2 miliona turista u 2013.

U periodu januar-novembar, u Srbiji je boravilo ukupno 2,04 miliona turista, što je pet odsto više nego u istom periodu prošle godine, objavila je Turistička organizacija Srbije, pozivajući se na Republički zavod za statistiku.

belgrade by nightOd toga je domaćih gostiju je bilo 1,19 miliona, što je na istom nivou kao prošle godine i čini 58 odsto od ukupnog broja gostiju.

Stranih gostiju bilo je 852.087, što je povećanje od 13 odsto.

Turisti su za 11 meseci ostvarili 6,14 miliona noćenja, što je za jedan odsto više, a toga su domaći turisti ostvarili 4,3 miliona, što je tri odsto manje i čini 70 odsto od ukupnog broja ostvarenih noćenja, a inostrani su imali 1,83 miliona noćenja, što je 10 odsto više.

Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći gosti su najviše boravili u banjskim mestima – 43 odsto, zatim slede planinska sa 29 odsto.

Inostrani gosti najviše su boravili u Beogradu 50 odsto, zatim slede ostala turistička mesta 20 odsto.

Kod izabranih turističkih mesta, domaći turisti su najviše boravili u Vrnjačkoj Banji, gde su imali 503.142 noćenja i što je za 17 odsto više, zatim slede Zlatibor, Sokobanja i Beograd.

Strani turisti najviše su boravili u Beogradu, gde su imali 918.848 noćenja, ili za devat odsto više, zatim slede Novi Sad, Zlatibor i Vrnjačka Banja.

Od stranih gostiju, najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz BiH -145.705, što je za četiri odsto više, zatim slede turisti iz Crne Gore, Rusije, Slovenije i Nemačke.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije