EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Slavlje uz magični Dunav

Ako ne želite da putujete daleko kako biste proslavili Novu godinu, Budimpešta je sigurno pravi izbor. Dočekajte ponoć na Trgu heroja, uz spektakularan vatromet.

trg herojaMađari znaju kako se treba zabavljati, jer to je narod koji traži bilo koju priliku za iće i piće, a Nova godina im je jedna od najvažnijih večeri, ali i najzabavnijih.

Ljudi počinju pripreme nedeljama ranije, zato pazite da neka popularnija mesta na vreme rezervišete. Mnogo različitih mesta nudi mogućnost da se oprostite sa starom i dočekate Novu godinu.

Birajte između ekskluzivnih balova, elegantnih restorana i barova, ili čak proslava na brodu koji plovi Dunavom. Za novac kojim ste rezervisali mesto na određenom mestu dobićete večeru u koju su uključena internacionalna jela kao i ukusni lokalni specijaliteti, a šampanjac se obično podrazumeva.

U Novu godinu se u Budimpešti ulazi sa još više hrane. Na raspolaganju će vam biti kobasice sa renom i senfom, supa od sočiva, praseće pečenje i još mnogo tradicionalnih mađarskih jela koja se nude posle ponoći.

Dolazak u Budimpeštu bez ikakvih određenih planova i rezervacija nije loša ideja. Tri glavna otvorena mesta za Novu godinu su Verešmarti trg, koji se nalazi odmah pored poznate Vaci ulice. Ovde se zimske žurke svakodnevno održavaju od početka decembra pa do početka januara.

Na trgovima Njugati i Oktogon održavaju se pop i rok koncerti, na kojima pretežno nastupaju lokalne zvezde i didžejevi.

Ako želite da dođete nekoliko dana ranije ili ostanete i početkom januara, imaćete šta da radite. Razgledajte grad, kupujte, vozite se brodom ili turističkim autobusom, posetite mnogobrojne muzeje i galerije ili idite na neku ekskurziju u obližnje istorijske gradove.

Možete da posetite i Sečenjijev lančani most. To je viseći most koji spaja Budim i Peštu, istočni i zapadni deo Budimpešte. To je prvi stalni prelaz preko Dunava u Budimpešti, a projektanti mosta su bili Englezi Vilijam i Adam Klark. Most je nazvan po mađarskom političaru i reformatoru, grofu Ištvanu Sečenjiju, koji je bio inicijator i finansijer izgradnje mosta.

Za reprizu možete posetiti neku od čuvenih čardi u kojima ćete uživati u tradicionalnoj večeri, folkloru i ciganskoj muzici. Pored Mađara, ovde ćete sresti i ljude iz najrazličitijih krajeva sveta i upoznati još neke kulture.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije