EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Sklonište Karađorđevića postaje turistička atrakcija

Turistička organizacija Mali Zvornik, planira da podzemni grad Karađorđevića u ovom gradiću na desnoj obali Drine, otvori za turiste kao svojevrsnu turističku atrakciju Podrinja.

1359008371529af114308cf227979709_origOvu jedinstvenu lokaciju, televizijski gledaoci su videli u drugoj epizodi serije Ravna gora, koja se emituje na RTS-u. Podzemni grad prošle godine posetilo je oko 4.000 posetilaca, a približan je broj i ove, mada je od oktobra objekat zatvoren zbog predstojećih elektro radova, kaže direktor lokalne turističke agencije Vojislav Stamenković.

Planirano je fazno uređenje kompleksa, a prvi korak je rekonstrukcija elektro mreže, koja počinje u januaru.

Podzemni grad i sklonište, nalazi se u velikom kamenom brdu, kod starog železnog mosta na Drini, sa leve strane magistralnog puta Loznica-Ljubovija.

Građen je po nalogu kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, u periodu od 1932. do 1934. godine, a predviđen je da bude kraljevo ratno komandno mesto.

Duž centralnog hodnika dugog oko 1.500 metara, nalazi se sedamdesetak različitih odaja, predviđenih za duži boravak većeg broja ljudi pod zemljom.

Ovaj objekat, međutim, do pre nekoliko godina bio je nedostupan javnosti, zbog čega se malo šta znalo o njemu zna. Korišćen je samo jednom, aprila 1941. godine, kada je tu pre odlaska u izbeglištvo, svoju poslednju noć u Srbiji, proveo mladi Petar Drugi Karađorđević.

Izvor:B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije