EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Počele pripreme za renoviranje Crkve Hristovog rođenja u Vitlejemu

Počele su pripreme za renoviranje 1.500 godina stare Crkve Hristovog rođenja, u Isusovom rodnom gradu Vitlejemu, a obnovu svetilišta koje dele tri hrišćanske konfesije- katolika, pravoslavaca i Jermena- inicirala je palestinska vlada na Zapadnoj obali.

U planu je da se najpre zameni krov drevne građevine koji prokišnjava, zbog čega su uništeni mnogi neprocenjivi mozaici i freske, a i krovne drvene grede predstavljaju veliku opasnost za posetioce, naveli su zvaničnici.

„Drvene grede krovne konstrukcije trule i svakog dana sve više propadaju“, napisao je jedan posetilac Crkve Hristovog rođenja još 1461. godine.

Popravke koje bi trebalo, kako se planira, da počnu sledeće godine, biće prve posle više od 150 godina.

Crkva Hristovog rođenja izgrađena je pre 1.500 godina, na mestu 200 godina starije crkve. Palestinska samouprava, na čijoj teritoriji se nalazi Vitlejem, smatra Crkvu Hristovog rođenja prvorazrednom turističkom atrakcijom, koju je prošle godine posetilo dva miliona stranih turista.

Palestinski predsednik Mahmud Abas želi da ta crkva, takođe, bude priznata od Uneska kao deo svetske kulturne baštine, ali njegov raniji zahtev Ujedinjene nacije su odbile, jer Palestina nema status države. To se, međutim, promenilo prošlog meseca, kada je Unesko Palestinu primio u svoje članstvo.

„Naš predsednik je izdao dekret za obnovu krova i renoviranje bazilike u ime tri crkve i u koordinaciji sa njima, što one same očigledno ne mogu da urade“, naveo je palestinski ministar turizma Hulud Dajbes.

Eksperti iz Kanade, Italije i drugih zemalja završili su ranije ove godine studiju o nivou oštećenja u crkvi. Palestinske vlasti nadaju se da će tri crkve pristati na predviđeni plan renoviranja i da će ono početi 2012. očekuje se da troškovi obnove budu između 10 i 15 miliona dolara.

Imajući u vidu da crkvu dele katolici, pravoslavci i Jermeni koji tradicionalno jedni na druge gledaju sa sumnjom, agencija AP ocenjuje da je njeno renoviranje „složena rabota“, što je i do sada kočilo svaki rad na očuvanju njene vredne baštine.

Izvor: Blic.rs 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije