EnglishFrenchGermanGreekItalianRussianSpanishSwedish

Otkrivena nova slika Leonarda da Vinčija

Neugledna i naizgled bezvredna slika koju je pre šest godina na aukciji predmeta iz jedne zaostavštine kupio konzorcijum američkih dilera umetnina zapravo je delo Leonarda da Vinčija i danas bi na tržišu lako dostigla cenu od 200 miliona dolara, piše londonski „Telegraf“.

Reč je o slici na drvetu „Salvator Mundi“ (Spasitelj Sveta) koja prikazuje Isusa Hrista koji u jednoj ruci drži globus dok drugom blagosilja i koja se smatra jednim od najznačajnijih otkriča u umetnosti u poslednjih 100 godina.

Sliku su analizirali i autentifikovali stručnjaci Metropoliten muzeja u Njujorku koji su je procenili na 200 miliona dolara.

„Slika je delovala kao kopija. Bila je u jako lošem stanju i delovala sablasno“, kazao je jedan od stručnjaka koji su je pregledali.

„Kada su sa nje slinuti naknadni slojevi boje, pojavilo se originalno, izuzetno delikatno delo i svi smo se složili da je to Leonardov rad“, dodao je on.

Slika ima veoma interesantnu istoriju. Njen prvi vlasnik bio je engleski kralj Čarls I, a zatim njegov potomak Čarls II. Kasnije joj se gubi trag, da bi se ponovo pojavila u XIX veku u vlasništvu Frensisa Kuka. Godine 1958, prodata je na aukciji za svega 45 funti, ali kao delo Djovanija Boltrafija, jednog od Da Vinčijevih učenika.

„Slavator Mundi“, koja pomalo podseća na Mona Lizu, biće predstavljena zajedno sa drugim delima slavnog italijanskog majstora u okviru izložbe pod naslovom „Leonardo da Vinči, slikar na milanskom dvoru“ koja će od 9. novembra biti priređena u Nacionalnoj galeriji u Londonu.

Izvor: Smedia.rs (TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 - 2013 TURIZAM ZA VAS I NAS. SVA PRAVA ZADRŽANA.

Izradio Web Genije